ФГВФО продовжив на місяць тимчасову адміністрацію в Держзембанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФГВФО продовжив на місяць тимчасову адміністрацію в Держзембанку

Кредит&Депозит
117
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) продовжив термін тимчасової адміністрації в Держзембанку з 27 серпня по 26 вересня 2016 року, повідомляється на веб-сайті Фонду.
Повноваження тимчасового адміністратора Андрія Федорченка продовжені на відповідний період.
Як повідомлялося, Фонд гарантування вкладів 27 липня ввів тимчасову адміністрацію в Держзембанку.
НБУ рішенням правління №165-ш НБУ від 26 липня 2016 року відніс Держзембанк до категорії неплатоспроможних.
Держзембанк віднесений до категорії проблемних в березні 2016 року в зв’язку з конфліктом інтересів в ньому.
“Вимоги НБУ щодо усунення порушень законодавства Держзембанк не виконав. Жодне належне рішення керівних органів банку щодо вирішення існуючих проблем в Нацбанк не надходило. Крім того, ситуація почала погіршуватися”, – пояснює центробанк своє рішення.
За даними НБУ, в банку не були розміщені вклади фізосіб, тому навантаження на ФГВФО відсутнє.
Як повідомлялося, ПАТ “Державний земельний банк” Кабмін створив постановою №609 від 2 липня 2012 року для реалізації нових механізмів агрокредитування, забезпечення аграріїв доступними фінансуванням. Попередній уряд вніс до його статутного капіталу 120 млн грн, а для внесення в капітал банку земельних ділянок сільгосппризначення необхідно було ухвалення змін до Земельного кодексу України.
Передбачалося, що банк буде забезпечувати управління землями сільськогосподарського призначення державної власності та виконувати функції з реалізації державних кредитних програм, перш за все, для середнього та малого бізнесу в сільській місцевості.
Разом з тим в умовах відсутності відповідних змін в законодавство банк з моменту отримання банківської ліцензії майже не здійснював діяльність, передбачену статутом.
Згідно з “Планом пріоритетних дій уряду на 2016 рік”, оприлюдненому на сайті Кабінету міністрів у кінці травня, у другому кварталі 2016 року планувалося зареєструвати у Верховній Раді законопроект, який передбачає реорганізацію або приватизацію ПАТ “Державний земельний банк”. В результаті приватизації або реорганізації банку додаткові надходження в бюджет оцінювалися в 200-250 млн грн.
Наприкінці 2015 року уряд запропонував парламенту прийняти заходи по реорганізації або приватизації Держзембанк через Фонд держмайна. На той час Держзембанк знаходився в стані ліквідації, але її альтернативою передбачалася реорганізація або приватизація з метою продажу держпакету акцій потенційним інвесторам. Це дозволило б повернути кошти до держбюджету, за рахунок яких був би сформований статутний капітал банку, були б залучені додаткові інвестиції в агропромисловий комплекс.
Верховна Рада вирішила ліквідувати Держзембанк 17 червня 2014 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас