Кампанії проти фірм з США при перевірці податкових пільг в ЄС немає - Єврокомісія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кампанії проти фірм з США при перевірці податкових пільг в ЄС немає - Єврокомісія

Світ
127
Перевірки щодо законності отримання податкових пільг низкою компаній в країнах Європейського союзу не спрямовані виключно проти американських фірм, стверджує Єврокомісія.
Відповідну заяву було зроблено в четвер у відповідь на жорстку критику, що прозвучала раніше з боку міністерства фінансів США.
“Закони ЄС застосовуються рівнозначно до всіх компаній, що працюють в Європі”, – цитує представника ЄК агентство dpa.
Раніше в Мінфіні США, зокрема, висловили думку, що європейська антимонопольна служба намагається незаконно грати роль наднаціонального фіскального органу. При цьому американське відомство висловило впевненість, що підготує відповідь на ці кроки з боку Брюсселя, якщо “ЕК продовжить дотримуватися обраного курсу”.
Антимонопольний орган ЄС проводить розслідування, зокрема, щодо Apple, Amazon.com і Starbucks. У Брюсселі підозрюють, що в низці країн Євросоюзу – Ірландії, Люксембурзі і Нідерландах – ці компанії могли отримувати державні преференції. Не виключено, що податкові пільги надавалися з порушенням норм і приписів в сфері конкуренції, які передбачають можливість надання підтримки державою лише в особливих випадках, повідомляє Deutsche Welle.
Експерти відзначають, що уряди окремих країн нерідко йдуть на порушення існуючих правил для того, щоб створити особливі умови для місцевих підприємств і з метою залучення іноземних компаній.
Єврокомісія з 2014 року стала розглядати законні податкові пільги в окремих країнах як форму державної допомоги, яка порушує існуючу в ЄС заборону на таку допомогу. На цій підставі з компаній можуть стягуватися додаткові податкові платежі.
США вважають, що ця позиція не відповідає міжнародним угодам і нормам ОЕСР в сфері трансфертного ціноутворення, де не передбачені такі підходи, а також створить бар’єри для міжнародних інвестицій.
Крім того, Єврокомісія має намір ретроспективно стягнути недоплачені, на її думку, податкові платежі. Це порушує сформовану міжнародну практику і створить небезпечний прецедент, вважає Мінфін США, бо рішення буде охоплювати періоди до 2014 року, коли Брюссель вперше оголосив про свій новий підхід.
США, стверджується в 25-сторінковому документі, поділяє стурбованість Єврокомісії с приводу дій мультинаціональних компаній щодо ухилення від сплати податків, але вважає, що це проблема повинна вирішуватися на багатосторонній основі.
Відповідно до законів США, американські компанії повинні платити податок на прибуток, що отримується за межами країни. Таким чином, у разі збільшення податкового навантаження в Європі платежі компаній до американської казни (при репатріації прибутку) знизяться. Водночас корпорації вважають за краще зберігати гроші за кордоном, щоб не платити додаткові податки.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас