Віце-президент США вважає Північний потік-2" поганою угодою для Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віце-президент США вважає Північний потік-2" поганою угодою для Європи

Енергетика
642
Віце-президент США Джо Байден розкритикував угоду низки європейських країн зі створення газопроводу «Північний потік-2». Під час свого візиту до Стокгольма Байден назвав проект газопроводу «поганою угодою» для всієї Європи, повідомляє УНІАН з посиланням на Reuters.
«Жодна з країн не повинна використовувати енергію як зброю. «Північний потік-2» – це погана угода для Європи », – сказав він на прес-конференції.
За словами Байдена, Європі необхідно диверсифікувати енергетичний ринок. Крім того, на його думку, проект «може дестабілізувати Україну».
Раніше проти будівництва газопроводу, який збільшить можливості з експорту газу в Європу в обхід України, виступив держсекретар США Джон Керрі.
У травні 2016 держсекретар висловив «абсолютну впевненість» в тому, що проект «Північний потік-2» негативно вплине на Україну, Словаччину та Східну Європу. На початку серпня 2016 року спеціальний посланник Держдепу США з питань світової енергетики Амос Хохштайн заявив, що введення в дію другої черги «Північного потоку-2» позбавить Україну $2 млрд доходу від стягнення плати за транзит російського газу до Європи, що може «привести українську економіку до колапсу».
У $2 млрд на рік оцінював втрати України від запуску «Північного потоку-2» і Арсеній Яценюк, який обіймав тоді посаду голови уряду цієї країни. «Цей проект повинен бути заблокований, адже він не відповідає інтересам ані Європейського союзу, іні України», – заявляв український прем’єр в грудні 2015 року.
Про небезпеку «Північного потоку» заявляв і президент Польщі Анджей Дуда, за словами якого газопровід не тільки б’є по енергетичній безпеці Польщі та України, а й становить загрозу для європейської єдності. У липні 2016 року антимонопольний регулятор Польщі UOKiK відмовив в узгодженні будівництва «Північного потоку-2», пояснивши своє рішення тим, що планована угода може призвести до «суттєвого обмеження конкуренції». Пізніше «Газпром» і п’ять його європейських партнерів (Shell, OMV, ENGIE, Uniper і Wintershall) відкликали заявку на створення спільного підприємства з «Північного потоку-2».​​
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас