НКРЗІ посилює вимоги для власників РЧР під зв'язок 4G — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НКРЗІ посилює вимоги для власників РЧР під зв'язок 4G

Технології&Авто
464
Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), у вівторок вирішила посилити вимоги до власників ексклюзивних ліцензій на користування радіочастотним ресурсом у регіонах України в частині покриття населення.
Як повідомили в прес-службі НКРЗІ, тепер документ має пройти схвалення в ряді інших державних органів, потім, коли буде повернутий до комісії з рекомендаціями відповідних органів, буде доопрацьований і ухвалений. Після ухвалення документ повинен бути затверджений у Міністерстві юстиції України.
Так, згідно з рішенням, пропонується: повним освоєнням радіочастотного ресурсу за ліцензією, яка дає право на виключне користування радіочастотами, вважати не наявність у ліцензіата не менше ніж однієї базової станції на регіон, а установку базового мінімального порога – мінімум одна базова станція на 500 тис. населення відповідного регіону, за умови надання цим ліцензіатом в регіоні телекомунікаційних послуг за встановленими значеннями показників якості послуг.
Як відзначають в НКРЗІ, за підсумками аналізу використання радіочастотного ресурсу країни за ліцензіями, що дає право на користування радіочастотним ресурсом, можна зробити висновок: радіочастотний ресурс в смугах радіочастот 834-843/869-888МГц, 1427-1451,5/1477-1497,5 МГц, 1900-1920/1980-2000МГц, 2300-2400МГц и 2500-2700МГц використовується неефективно, в результаті споживачі втрачають можливості отримувати телекомпослуги, які можуть надаватися з використанням зазначених смуг радіочастот іншими операторами телекомунікацій.
Президент компанії “Київстар” Петро Чернишов вже підтримав цю ідею НКРЗІ.
“Ми всі розуміємо, як видавалися колись такі” ексклюзивні “ліцензії. Ми всі розуміємо, що за ті частини спектра, які зараз не використовуються, – є компанії (насамперед “велика трійка”), готові заплатити реальні і серйозні гроші. Тому я, звичайно ж, вітаю бажання НКРЗІ “розчистити” простір від компаній, які там нічого (або майже нічого) не роблять. Так давно зробили в Європі, куди ми всі так прагнемо”, – написав він.
Голова НКРЗІ Олександр Животовський уточнив, що йдеться про ексклюзивні ліцензії, тобто у оператора є ексклюзивна ліцензія і ніхто інший в регіоні в тій частоті не може працювати.
“Яким операторам може не сподобатися така норма? Відповідь: тим, у кого є ексклюзивні ліцензії, але в реальності не пропонують послуги. Може – взагалі, а може – в окремих регіонах. Ми ж всі розуміємо природу таких явищ, правда? І якими б “професійними громадськими об’єднаннями” це не прикривалося “, – написав він на своїй сторінці в мережі Facebook.
Як повідомлялося, раніше НКРЗІ ініціювала введення єдиної ставки в розмірі 20 тис. грн за 1 МГц смуг РЧР, де надається мобільний зв’язкок, і для таких, на яких планується впроваджувати зв’язок стандарту 4G, що спричинило неоднозначну реакцію ринку. Зокрема, три найбільших українських мобільних оператори – “Київстар”, “Vodafone Україна” і lifecell, позитивно відреагували на цю ініціативу регулятора.
Проти, зокрема, виступили телекомунікаційна група Vega, що володіє компанією “ММДС-Україна”, і ПАТ “Укртелеком”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас