НБУ програв власнику Імексбанку суд на 300 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ програв власнику Імексбанку суд на 300 млн грн

Кредит&Депозит
1123
Національний банк втратив право стягнути з власника Імексбанку Леоніда Климова понад 300 млн грн фінансової поруки.
Апеляційний суд Одеської області 15 липня скасував рішення Приморського районного суду Одеси від 16 березня, згідно з яким НБУ отримував право стягнути з Леоніда Климова заборгованість за стабкредитом Імексбанку на 300 млн грн, відсотки і пеню (9,85 млн грн), а також судовий збір ( 4,65 млн грн).
Нагадаємо, стабілізаційний кредит Імексбанк отримав 28 листопада 2014 року, а вже з 27 травня 2015-го у банку відкликали ліцензію. Леонід Клімов поручався перед НБУ за цим кредитом всім своїм майном. 13 жовтня 2015 року він отримав від НБУ вимогу про сплату заборгованості, але не заплатив. «Приморський районний суд Одеси відстояв порушені інтереси держави, повернувши кошти до держбюджету, а також інтереси постраждалих кредиторів Імексбанку», – заявляв тоді суд.
Однак судді апеляційної інстанції вирішили, що народний депутат нічого не винен НБУ. У ст. 559 Цивільного кодексу говориться, що поручительство припиняється після закінчення терміну, зазначеного в договорі. Якщо такий строк не встановлено, порука втрачає силу, якщо кредитор протягом шести місяців від дня настання строку виконання основного зобов’язання не пред’явить вимоги до поручителя. При цьому день початку процедури ліквідації банку вважається настанням терміну виконання всіх грошових зобов’язань банку. Тому з 27 травня 2015 го НБУ мав право пред’явити вимоги.
НБУ подав вимогу до Леоніда Клімова протягом цього шестимісячного терміну (13 жовтня), але оскільки поручитель його не виконав, НБУ подав до суду – 6 січня 2016- го. А ось ця дата вже не увійшла до зазначеного шестимісячного терміну. «Тому навіть якщо в межах терміну дії поручительства була пред’явлена претензія і поручитель не виконав зазначені в ній вимоги, кредитор не має права на задоволення позову, який був заявлений поза межами зазначеного терміну, оскільки із закінченням терміну припинилося матеріальне право», – йдеться в рішенні апеляційного суду. Останнім днем дії поручительства суд назвав 27 листопада 2015 року.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас