Темпи зростання економіки прискоряться до 2,5% 2017 р. за рахунок активізації внутрішніх інвестицій - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Темпи зростання економіки прискоряться до 2,5% 2017 р. за рахунок активізації внутрішніх інвестицій - експерт

Казна та Політика
334
Темпи падіння промислового виробництва в Україні уповільнилися до -0,2% г/г у липні з 3,4% в червні, в результаті чого зростання за 7 місяців 2016 р становило + 1,7% г/г. (Держстат).
Як повідомляє Олена Бєлан, головний економіст Dragon Capital, поліпшення динаміки промвиробництва в липні було очікуваним на тлі відновлення виробництва в металургійній і вугледобувній галузях після їх червневого падіння, спричиненого страйком залізничників на східних територіях.
Зростання металургії прискорилося до 4,3% г/г у липні з 0,4% в червні, а темпи падіння вугледобувної галузі сповільнилися до 0,4% в липні з -8,9% у червні.
Показник промвиробництва збігся з консенсус-прогнозом агентства Bloomberg (-0,4% г/г), але виявився нижчим за наші більш оптимістичні очікування (+ 1,0% г/г) через раптове падіння обсягів випуску машинобудівної галузі (-12% г/г у порівнянні з -2,5% у червні), в основному в транспортному машинобудуванні виробництва.
Згідно з оцінками Держстату, сезонно-згладжені обсяги промвиробництва зросли на 4,0% м/м минулого місяця після зниження на 2,5% в червні. Проте липневий показник промвиробництва залишився все одно на 1,0% нижче від рівня грудня 2015 р
Інші індикатори реального сектора показали неоднозначну динаміку. У липні істотно погіршилася динаміка вантажообігу – падіння становило оціночно -5,8% г/г після п’яти місяців зростання, в першу чергу за рахунок транзиту газу, причиною чого стала висока база порівняння (у минулому році обсяги транзиту значно зросли в другому півріччі). Темпи зростання роздрібного товарообігу залишилися слабкі, вказуючи на відсутність значного пожвавлення внутрішнього попиту, хоча зростання пасажирообігу було досить високим (оціночно + 8,7% г/г), ймовірно відображаючи переорієнтацію потоку туристів на внутрішні приморські курорти. Сільське господарство зросло на 1,2% г/г, в результаті чого показник за 7 міс. 16 становив + 0,5% г/г – перше кумулятивне зростання з початку року”.
Серед позитивних зрушень: зростання будівництва прискорилося до 13% г/г у липні з 4,7% г/г у червні, що вказує на поступове відновлення інвестиційної активності.
“Ми очікуємо, що динаміка промвиробництва покращиться в найближчі місяці за рахунок збільшення випуску харчової продукції, зокрема, цукру, хоча зростаюча база порівняння в інших галузях буде стримувати зростання. Показник промвиробництва за підсумками року повинен бути близький до нашого недавно погіршеного прогнозу в 2,0% г/г (раніше очікувалося 3,5%), при відсутності повторних тимчасових збоїв, на кшталт червневого, – відзначає експерт. – Водночас, ми поліпшили річний прогноз виробництва в сільському господарстві до + 2,5% (попередній прогноз припускав відсутність зростання), за рахунок очікувань високого врожаю цукрових буряків і непоганого врожаю зернових “.
За словами Бєлан, прискорення зростання в будівництві є обнадійливим сигналом і відповідає очікуванням, що інвестиції стануть основним локомотивом відновлення економіки. Ми залишаємо без змін прогноз зростання реального ВВП на рівні 1,0% г/г в 2016 р і очікуємо, що темпи зростання економіки прискоряться до 2,5% в 2017 р. за рахунок активізації внутрішніх інвестицій.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас