Як визначають митну вартість автомобілів при ввезенні їх в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як визначають митну вартість автомобілів при ввезенні їх в Україну

Особисті фінанси
8536
Порядок і методи визначення митної вартості товарів, в тому числі транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, встановлені розділом III Митного кодексу України та базуються на положеннях статті VII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі та Угоди про застосування статті VII ГАТТ.
Згідно зі статтями 51, 52 Митного кодексу України, митна вартість товару визначається і заявляється декларантом або уповноваженою ним особою.
Слід зазначити, що митна вартість транспортних засобів в значній мірі залежить від таких факторів, як: марка, модель, комплектація, об’єм двигуна, рік випуску, технічний стан (особливо це стосується транспортних засобів, які були у використанні) і т. д.
Згідно з ч.1 ст. 3 Митного кодексу України при здійсненні митного контролю та митного оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон України, застосовуються виключно норми законів України та інших нормативно-правових актів з питань державної митної справи, чинні на день прийняття митної декларації органом ДФС України.
Положення Закону України від 31 травня 2016 року № 1389-VIII «Про внесення зміни до підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку уживаних транспортних засобів» не змінюють порядку і методів визначення митної вартості товарів, в тому числі транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України.
Разом з тим, відповідно до Закону № 1389, тимчасово до 31 грудня 2018 року встановлено знижені ставки акцизного податку на легкові автомобілі, які були у вжитку. До внесення змін до класифікатора звільнень від сплати митних платежів при ввезенні товарів на митну територію України, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 20.09.2012 № 1011, при митному оформленні вживаних легкових автомобілів за ставками акцизного податку, встановленими пунктом 15 підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, в графі 36 митної декларації вказується код пільги з оподаткування товару акцизним податком «172».
Знижені ставки акцизного податку не застосовуються для легкових автомобілів, якщо вони, зокрема, ввозяться на митну територію України особою для власного використання або в інтересах інших осіб за договорами купівлі-продажу, обмыну, постачання, дарування, комісії, доручення, поруки, інших господарських і цивільно-правових договорів або за рішенням суду в кількості більше одного легкового автомобіля протягом календарного року.
Таким чином, контроль за виконанням обмежень, встановлених Законом № 1389 з ввезення на митну територію України не більше одного легкового автомобіля протягом календарного року, повинен здійснюватися стосовно двох категорій осіб: які ввозять легкові автомобілі для власного використання; ввозять легкові автомобілі на користь інших.
Зазначене узгоджується з позицією, викладеною в листі Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики від 15.07.2016 № 94-27 / 9-729. Також нормами Закону № 1389 встановлено, що знижені ставки акцизного податку не застосовуються, якщо легкові автомобілі мають походження з країни, визнаної державою-окупантом відповідно до закону України та/або визнаною державою-агресором по відношенню до України відповідно до законодавства, або ввозяться з території такої держави-окупанта (агресора) і/або з окупованої території України, визначеної такою відповідно до закону України.
За матеріалами:
autocentre.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас