Методики підрахунку ВВП не ідеальні, але альтернативи немає - економісти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Методики підрахунку ВВП не ідеальні, але альтернативи немає - економісти

Світ
141
Показник валового внутрішнього продукту (ВВП) пройшов шлях від маловідомого індикатора за часів Великої депресії до інструменту, без якого не можуть обійтися уряди і ЦБ в усьому світі.
Однак проблема полягає в тому, що незалежно від методики розрахунку, дані про ВВП все частіше не встигають за змінами в економіці.
Довгострокові інвестори здійснюють вкладення, орієнтуючись на цей показник; трейдери купують і продають акції, облігації, валюти і сировину, як тільки бачать свіжі дані на моніторах. При цьому в епоху цифрової економіки, коли за $10 можна купити як один компакт-диск, так і місяць безлімітної підписки на музику в інтернеті, оцінити обсяги випуску в економіці стає дедалі більш складно.
До того ж, будучи агрегованим індикатором, який не враховує ефекти розподілу, показник ВВП маскує зростаючу нерівність, яка підняла на гребінь хвилі виступаючих проти істеблішменту політиків на кшталт Дональда Трампа і підігріла суспільне невдоволення, яке обернулося рішенням Великої Британії про вихід з Європейського союзу. Тому поки уряди розвинених країн і країн, що розвиваються, намагаються повернути економічне зростання до темпів минулих десятиліть, економісти з не меншим запалом шукають відповідний показник для його оцінки.
Побоювання з приводу адекватності даних про ВВП пов’язані і з випадками суттєвого перегляду первинних показників, який робить цю статистику малопридатною для моментальних інвестиційних рішень.
Перші оцінки, які задають тон на ринках, “практично завжди виявляються неправильними”, відзначається в огляді UBS Group AG. З огляду на те, що коливання цін активів потім зворотно позначаються на економіці, “центральні банки мають бути дуже-дуже обережними, надаючи великого значення” цим даним”, вважають аналітики банку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас