Долар в ціні: чому валюта в Україні знову подорожчала — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар в ціні: чому валюта в Україні знову подорожчала

Валюта
2871
Курс долара знову пішов вгору. За лічені дні долар подорожчав на міжбанківському ринку майже на 30 копійок, подолавши позначку в 25 грн/долар, вище якої не піднімався з перших чисел червня. Слідом підтягнувся і офіційний курс Національного банку, і курси готівкового ринку, де долар торгується в межах 25,5 – 26,5 грн/долар, плюс 2-відсотковий збір в Пенсійний фонд. Наростає напруження, яке стало вже традиційним для валютного ринку в осінні місяці. Експерти прогнозують, що долар може зупинитися на позначці в 27 гривень.
Підвищена чутливість
Зростання курсу долара, згідно з даними Нацбанку, розпочався з 12 серпня. В цей день за сто доларів НБУ давав 2,485 тис. гривень. Пік припав на 16 серпня, коли та ж сотня коштувала вже 2,511 тис. гривень. Невеликий відскік – до 2,505 тис. гривень стався 17 серпня. На 19 серпня курс встановлений на рівні 2,517 тис. гривень.
За оцінками Національного банку України, ці коливання носять ситуативний характер. Регулятор вважає, що всьому виною зовнішньополітична обстановка, оскільки ситуація на внутрішніх і зовнішніх ринках залишається сприятливою для гривні. Поняття “зовнішньополітична обстановка”, швидше за все, має на увазі Кримський інцидент, де незадовго до заворушень на валютному ринку окупаційні власті затримали українців, підозрюваних у підготовці теракту на півострові.
У зв’язку із загостренням ситуації на адміністративному кордоні з АР Крим та в районі проведення антитерористичної операції Служба безпеки України встановила “червоний” рівень загрози для Донецької та Луганської областей, а також АР Крим, а президенти обох держав обмінялися жорсткими заявами, що не могло похитнути впевненість бізнесу і пересічних громадян у завтрашньому дні і відкоригувати настрої ринку
Кримська історія стала спусковим механізмом для хвилювань на валютному ринку, який з початку серпня і так перебував під тиском після виплати Міністерством фінансів 2,7 млрд гривень за індексним (прив’язаним до валютного курсу) облігаціями. Отримали виплати банки купували валюту для вирівнювання нормативів валютної позиції, після чого попит на валюту, при все ще млявому її пропозиції, впустив курс. Додамо до цього невизначеність з отримання траншу від Міжнародного валютного фону плюс загальні сезонні очікування зростання курсу – ось і підвищення.
Девальвація. Плавна і впевнена
Експерти прогнозують, що в майбутній осінньо-зимовий період валютний ринок традиційно буде неспокійним, оскільки є ряд серйозних передумов для чергової девальвації гривні, однак масштаби цієї девальвації цілком прийнятні і очікувані.
“Поточна динаміка курсу долара повторює торішній сценарій, коли курс почав зростати в середині серпня і досяг максимуму у лютому 2016 року, на піку споживання енергоресурсів”, – відзначає старший аналітик UniCredit Bank Андрій Приходько. Він нагадав, що торік Україні так і не вдалося залучити фінансування міжнародних фінансових інститутів на закупівлю газу, що могло б згладити курсові коливання.
“Така ситуація буде мати місце і в цьому опалювальному сезоні, з урахуванням невизначеної ситуації навколо фінансування від Міжнародного валютного фонду та інших офіційних кредиторів. Держбанкам доведеться виходити на міжбанк з купівлею валюти для НАК «Нафтогаз України», що буде тиснути на курс”, – прогнозує банкір.
Крім того, нагадує Приходько, у другому півріччі традиційно зростає ділова активність, а також імпорт споживчих і інвестиційних товарів, що на тлі все ще низьких обсягів українського експорту може стати додатковим чинником тиску на гривню. “Передумов для різкої девальвації немає. Уряд закладає середній курс 27,2 гривень за долар США на майбутній рік. І те, що курс знову перейде до зростання, не є несподіванкою”, – вважає він.
Головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан також прогнозує, що стан валютного ринку восени погіршиться через сезонне зростання попиту на валюту на тлі подальшої лібералізації Національним банком валютних обмежень. “Ми зберігаємо наш прогноз зниження курсу гривні на кінець 2016 року до рівня 27 грн/долар у порівнянні з поточним значенням, хоча при сприятливій динаміці цін на сталь та нафту тиск на гривню може виявитися слабкішим, ніж ми очікували”, – коментує експерт.
Буде 30?
Базовий прогноз експертів припускає плавну і незначну девальвацію. Але крім базового, є і песимістичний сценарій, який пов’язують з показником в 30 гривень за долар.
Насамперед, попереджає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, девальвація гривні до 30 грн/дол. можлива при розриві відносин з МВФ. Проте, не дивлячись на річну відстрочку з отриманням чергового траншу кредиту фонду, експерт оцінює ймовірність реалізації такого сценарію як дуже низьку – близько 10%. Очікується, що розв’язка історії з МВФ настане скоро – влади очікують рішення фонду про черговий транш вже в кінці серпня – початку вересня.
Розгойдує ситуацію на валютному ринку і нестабільна політична ситуація. Варто нагадати, що пікові значення валютного курсу в цьому році припали на лютий, коли в Україні почали широко обговорювати можливість відставки Арсенія Яценюка з посади прем’єр-міністра. “Політична нестабільність створює невизначеність щодо майбутнього країни і може стати підставою для ажіотажного попиту на валюту”, – попереджала необережних у своїх заявах політиків глава НБУ Валерія Гонтарєва в ході свого лютневого виступу у Верховній Раді.
У списку чинників, що впливають на курсоутворення, природно, залишається і непередбачувана політика Російської Федерації по відношенню до України. За оцінками керівника аналітичного департаменту Concorde Capital Олександра Паращія, якщо не буде активізації військових дій на східних кордонах, то і курс не буде рватися до позначки в 30 гривень. У разі загострення ситуація буде розвиватися з точністю до навпаки.
Треба сказати, що і Україна цілком може впливати на іноземний валютний ринок. Заява президента Петра Порошенка про те, що наша країна допускає повномасштабне вторгнення з боку Росії, одразу ж позначилося на курсі валют в РФ. “Російський рубль і євробонди впали, коли Порошенко заявив, що Україна не виключає повномасштабної війни з Росією”, – написав на сторінці у Twitter старший економіст Danske Bank Володимир Миклашевський.
Московська біржа зазначила у відповідному повідомленні, що за кілька хвилин долар виріс приблизно на 40%, досягнувши позначки 64,195 рублів. Одночасно з цим курс євро підскочив приблизно на 50 коп., досягнувши позначки 72,6375 рублів.
Чекати хороших новин
Назвати оптимальний для української економіки коридор валютних курсів експерти вагаються, підкреслюючи, що головне – відповідність цього курсу очікуванням ринку.“В останні п’ять місяців ми спостерігаємо спроби НБУ стримувати ревальвацію гривні – і це правильно. Якщо б зараз, наприклад, курс був 22 при очікуваннях 27 гривень на кінець року, був би серйозний відтік гривневих депозитів. І навпаки, якщо курс стрибне за 28, то можливі якісь тимчасові заходи НБУ”, – вважає Олександр Паращій.
Експерт називає ключовим фактором девальвації гривні зростання дефіциту торговельного балансу України за рахунок прискорення товарного імпорту. За його оцінками, неенергетичний імпорт, який виріс на 11,9% у першому півріччі, буде рости і далі, також, як і енергетичний імпорт, який раніше падав через зниження закупівель газу. При цьому, як зазначив експерт, товарний експорт залишається слабким.
“Ми очікуємо ослаблення курсу гривні до 27 за долар до кінця року. Буде це ослаблення плавним або різким, залежить від новинного фону: яким буде закінчення парламентських канікул – відновиться популізм і виникнуть нові політичні ризики, що буде з кредитом МВФ, якою буде ситуація на Донбасі і в Криму”, – пояснює Паращій.
Ольга Некрасова
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас