Високий сезон: чому дорожчають в Києві квартири, що здаються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Високий сезон: чому дорожчають в Києві квартири, що здаються

Нерухомість
2649
Найти квартиру в Києві зараз проблематично. На ринку почався справжній ажіотаж – житло розходиться як гарячі пиріжки. Причина банальна: серпень і вересень традиційно ознаменують відновлення ділової активності – люди повертаються з відпочинку, починають переїжджати, а студенти підшукувати собі житло.
За словами експертів, попит на квартири в цей період зростає в кілька разів. А підвищений інтерес, як відомо, підігріває і ціни. Так, студентам і їх батькам доведеться витратити на житло більше, ніж в минулому році.
“За півроку ціни на оренду однокімнатних квартир в Києві в середньому зросли на 11,3%, і найближчим часом на їх зниження сподіватися не варто”, – розповіла менеджер OLX Оксана Венгровська.
Цінова географія
Подорожчали не тільки однушки, а й дво-, трикімнатні квартири. З лютого по липень 2016 року вартість оренди двокімнатних квартир в Києві виросла на 14,3%, а трикімнатних – на 9,8%.
При цьому, однокімнатні квартири як і раніше залишаються найбільш затребуваними серед наймачів: їх вважають за краще 46,2% користувачів. На “двушки” задивляються 41,5% потенційних орендарів, а 12,3% шукають в оренду трикімнатні квартири.
“На зростання вартості завжди впливає те, що з вересня людей до Києва приїжджає більше, в тому числі і студентів. До сих пір йде потік переселенців зі східних регіонів України, і це теж впливає на підвищення попиту, а відповідно і ціни”, – розповів керуючий партнер агентства нерухомості “ХІРШ” Віталій Шокал.
Найбільшою популярністю серед квартиронаймачів користується Дарницький район столиці – тут полягає більшість угод. Середня вартість оренди однокімнатної квартири в цьому районі в лютому становила 6 055 грн., а в липні виросла до 6 412 грн. Двокімнатна квартира за півроку подорожчала з 8 187 до 8 597 грн, а за “трійку” доведеться викласти 10 649 грн в місяць, хоча ще в лютому її можна було зняти за 9 617 грн.
При цьому, спостерігалися істотні коливання: в травні оренда однокімнатної квартири в Дарницькому районі обходилася в середньому на 136 гривень дорожче, ніж в липні, а двокімнатну в останній весняний місяць можна було зняти навіть дешевше, ніж в лютому, – за 8 045 грн.
Також до трійки районів, де найчастіше в останні півроку знімали квартири, входять Шевченківський та Дніпровський. Рейтинг популярності столичних районів виглядає наступним чином:
Примітно, що популярні райони аж ніяк не найдешевші. Мінімальна вартість оренди – в Деснянському районі, який в даному рейтингу посідає лише сьоме місце: однокімнатну квартиру в липні тут можна було зняти в середньому за 4 823 грн (для порівняння: в лютому – за 4 290 грн), а двокімнатну – за 5 778 грн (в лютому – на 13,3% дешевше).
Приблизно в одну ціну обійдеться оренда однокімнатних квартир в Подільському і Святошинському районах: з лютого по липень вони подорожчали з 4 724 до 5 354 грн і з 4 696 до 5 360 грн, відповідно. Ну а найдорожчим районом традиційно залишається Печерськ: в липні за однокімнатну квартиру тут просили в середньому 9 771 грн, хоча ще в лютому ця цифра не перевищувала 8 386 грн.
Найбільше подорожчала оренда двокімнатних квартир в Солом’янському районі. Якщо в лютому “двушку” тут можна було зняти за 6 747 грн, то в липні середня ціна виросла на 43% – до 9 678 грн. Найдоступніші для оренди двокімнатні квартири, крім вже згадуваного Деснянського району, можна знайти в Подільському (6 677 грн в місяць), Святошинському (7: 392 грн) і Дніпровському (7 839 грн) районах.
Трикімнатні квартири в липні найвигідніше було знімати в Деснянському (5 939 грн в місяць), Подільському (6 908 грн в місяць) і Солом’янському (8 619 грн в місяць) районах, а найдорожче оренда “трійок” обходилася в Шевченківському (14 750 грн), Печерському (13 942 грн) і Голосіївському (13 000 грн) районах.
Коливання курсу валют, які спостерігалися в першому півріччі 2016 р стало причиною невеликого зростання орендних ставок не тільки в гривнях, а й в долларах. Найдешевшим варіантом із запропонованих квартир була однокімнатна на Мінському масиві за 2 500 грн, а найдорожчим – квартира в елітному будинку на Барбюса недалеко від станції метро “Палац Україна” за $ 2 тис. на місяць.
Звідки тарифи?
Серед причин подорожчання оренди столичних квартир експерти також називають і те, що в 2016 р економіка країни почала демонструвати перші ознаки зростання – темпи промислового виробництва і ВВП після двох років затяжного піке показали позитивну динаміку. Національний банк в липневому “інфляційні звіті” повідомив, що в другому кварталі 2016 року зростання ВВП прискорилося до 1,6% в річному вимірі в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року.
До того ж, за даними Держстату, в Україні зросли середні зарплати. За рік розмір окладів збільшився майже на чверть, і в травні середня зарплата в Києві становила 8 080 грн. Цим відразу ж скористалися власники квартир, піднявши ціни на оренду.
Зрозуміло, що власники, “малюючи” ціни, заклали в них і фактор комуналки, що дорожчає.
З огляду на наплив студентів, в найближчі два місяці житло, швидше за все, подорожчає ще більше. Також багато що залежатиме від купівельної спроможності населення, інфляції в країні і курсу долара до гривні.
“На сьогоднішній день немає передумов до здешевлення житла. Людей в Київ приїжджає все більше, а квартир в оренду не вистачає. Квартири за адекватною ціною дуже швидко здаються – від декількох днів до двох тижнів максимум”, – говорить Віталій Шокал.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас