Артем Ковбель: за рахунок чого можна оптимізувати продажу активів неплатоспроможних банків в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Артем Ковбель: за рахунок чого можна оптимізувати продажу активів неплатоспроможних банків в Україні

Фондовий ринок
491
Згідно із ССI (country competitiveness index), українські банки посідають останнє місце в світі за надійністю серед 140 країн.
За перше півріччя Національний банк отримав від продажу заставного майна за кредитами рефінансування близько 255 млн грн, з яких за перший квартал – 92,3 млн грн, а в другому – 163 млн грн.
Така активність пов’язана з банкопадом, що триває вже 3-й рік, – вибуттям неплатоспроможних банків за межі фінансового ринку та банківської системи в цілому.
Банкрутство банків супроводжується формуванням ліквідаційної маси з подальшою реалізацією активів.
Процедура продажу активів неплатоспроможних банків визначена в 51 статті Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», згідно з яким за рішенням дирекції Фонду гарантування вкладів (ФГВФО) активи неплатоспроможних банків повинні бути інвентаризовані протягом 30 календарних днів з дня заходу в банк тимчасової адміністрації (ТА), а потім реалізовані за допомоги:
  • проведення відкритих торгів (аукціону);
  • проведення закритих торгів (щодо цивільних об’єктів, обмежених в обігу);
  • шляхом переуступання прав вимоги за кредитами іншим фін. установам;
  • шляхом відчуження на організованих майданчиках (біржах, за допомогою торгових посередників тощо);
  • безпосереднього продажу юр. або фіз. особі.
При цьому інформація про майно банку, що продається, розміщується на сайті інформаційного порталу ФГВФО в розділі продаж майна банку і на сайті організації, яка обрана фондом в результаті конкурсу з метою надання послуг з організації торгів з реалізації майна.
Вибір способу продажу майна здійснює уповноважена особа Фонду з метою забезпечення його відчуження за найвищою ціною в найкоротший термін з урахуванням вимог законодавства.
Керуючись інформацією про продаж майна банку, потенційний покупець матиме змогу придбати майно на умовах, визначених в оголошенні.
Говорячи про шляхи оптимізації цього процесу, можна відзначити ті факти, за допомогою яких процес реалізації активів відбувається неефективно. Усунувши ці моменти, можна істотно поліпшити реалізацію майна з погляду регуляторних норм і витраченого часу.
Причини:
1. Завищена ціна: за підсумками спілкування з низкою учасників аукціонів з купівлі активів неплатоспроможних банків серед причин, які затягують процес реалізації активів, можна виділити завищену вартість активів, що, природно, не сприяє продажу. Таким чином, для прискорення реалізації активів необхідно переглянути методи їх оцінювання.
 
2. Суди: затягнуті судові суперечки з колишніми власниками банків, в які було введено тимчасову адміністрацію. Цей факт впливає на терміни формування ліквідаційної маси та, відповідно, швидкість реалізації активів банків. Ретроспективна судова практика свідчить на користь ФГВФО.
3. Непрозора система продажу активів: НБУ ініціював монополізацію ринку продажу активів неплатоспроможних банків шляхом створення трьох майданчиків: державної біржі “СЕТАМ” і двох “дочок” – американських компаній First Financial Network і Debt Exchange.
Зміни наведених вище факторів, по ідеї, мають зробити продаж активів більш прозорим, що, природно, виключить низку посередників і вплине на формування ціни під час реалізації активів.
Артем Ковбель, партнер Kreston GCG
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас