"Ритуальне" переслідування Єфремова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ритуальне" переслідування Єфремова

Кримінал
623
Печерський районний суд Києва 1 серпня задовольнив клопотання Генпрокуратури України про арешт на 60 діб екс-голови фракції Партії регіонів у Верховній раді Олександра Єфремова. Заарештованого вивели з переповненого залу суду під скандування “Ганьба!”.
Перед будівлею райсуду громадські активісти та родичі загиблих воїнів силової операції на сході України провели під час судового засідання мітинг. Вони вимагали “справедливого покарання” для Єфремова, якого вважають одним з організаторів і спонсорів російської агресії в Донбасі.
Перервана втеча
За словами Генпрокурора України Юрія Луценка, Єфремова затримали 29 липня на борту літака, який відбував з міжнародного аеропорту “Бориспіль” до Відня, де живе син заарештованого. “Підставою для затримання стала наявність обґрунтованих підозр, що з його боку можлива втеча з метою ухилення від кримінальної відповідальності”, – заявив Луценко на брифінгу в Києві 30 липня.
Він повідомив, що Єфремов підозрюється в антиукраїнській діяльності, зокрема в “умисних діях з метою зміни території України, що призвели до загибелі людей”, і “організаційному сприянні створенню терористичної організації “ЛНР” (самопроголошена “Луганська народна республіка”). Генпрокурор зазначив, що Єфремов не єдиний підозрюваний у цих діях і що Кримінальний кодекс України не передбачає можливості звільнення Єфремова під заставу.
Підозри прокуратури підтвердив ще один луганський екс-депутат від Партії регіонів Володимир Ландік. 30 липня він заявив у телеефірі, що Єфремов організовував прибуття перших росіян, які захоплювали в 2014 році будівлю Луганської держадміністрації. “150 осіб спочатку привезли… Потім вони вже були привезені для захоплення будівлі Служби безпеки України”, – сказав Ландік.
Протести й звинувачення
Сам Єфремов під час засідання суду щодо обрання йому запобіжного заходу заявив, що пов’язує своє затримання “з нервозністю, яка панує у владі”. Партія “Опозиційний блок”, в якій багато колишніх членів Партії регіонів, 30 липня заявила “рішучий протест” з приводу затримання Єфремова. “Ми готові надати йому (а також в разі кричущої несправедливості – кожному громадянину, який став жертвою свавілля влади) всіляку допомогу”, – йдеться в заяві, опублікованій на партійному сайті.
Це вже другий арешт Єфремова. Вперше його взяли під варту взимку 2015 року за підозрою в організації фальсифікацій голосування в парламенті 16 січня 2014 за закони, які по суті забороняли мирні протести громадян. Однак ця справа розвалилася в суді й була закрита “за відсутністю складу злочину”.
Олександр Єфремов з 1997 до 2005 р. був заступником, а потім головою Луганської обласної державної адміністрації. В останні роки він обіймав посаду заступника голови, а згодом – і голови фракції Партії регіонів у Верховній Раді. Він завжди виступав за тісні відносини з Росією, державний статус російської мови і засуджував протести на Майдані взимку 2013-2014 років.
Жертва домовленостей
Київський політолог Віктор Небоженко в інтерв’ю DW назвав арешт Єфремова “принесенням у жертву” і “результатом домовленостей між нинішньою владою і справжніми лідерами колишньої Партії регіонів”. Експерт не очікує, що доля Єфремова може спіткати інших організаторів сепаратизму на Донбасі, а найбільш зацікавленим в арешті Єфремова назвав нинішнього генпрокурора Юрія Луценка. “Він не має за плечима прокурорської кар’єри і йому необхідно довести, що він не просто політик або чийсь кум, але і голова прокуратури в країні, яка зараз воює з найстрашнішим ворогом в світі”, – вважає політолог.
Екс-голова Консультативної ради при Генеральній прокуратурі України Володимир Бойко також переконаний в “ритуальному” характері переслідування Єфремова. Бойко вважає, що прокуратура порушила Кримінальний процесуальний кодекс України, затримавши Єфремова. Адже без судового рішення це допускається тільки в разі затримання під час скоєння злочину або наявності доказів того, що саме ця людина щойно скоїла злочин. “Зрозуміло, що ніякого нового злочину Єфремов в аеропорту Бориспіль, де його затримали, не здійснював, ніякий очевидець чи потерпілий в аеропорту на Єфремова не вказував”, – сказав Бойко в інтерв’ю DW.
Він вважає, що Генпрокуратура демонструє дивну непослідовність у розслідуванні діяльності екс-голови фракції Партії регіонів у Верховній Раді. “Незважаючи на те що в останні роки було опубліковано чимало кричущих фактів про витівки фактичного керівника і ледь не власника Луганської області, а перше кримінальне провадження проти Єфремова було відкрито ще в березні 2014 року, жодні докази його злочинної діяльності досі не оприлюднені” , – констатував Володимир Бойко.
Олександр Савицький
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас