"Нафтогаз" закликав ЄК перевірити тиск в російській ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" закликав ЄК перевірити тиск в російській ГТС

Енергетика
385
Останні кілька днів ПАТ “Укртрансгаз” фіксувало поступове зниження тиску в газотранспортній системі на боці РФ.
НАК “Нафтогаз України” звернулася до Європейської комісії з питань енергетики з проханням розглянути питання про створення моніторингової місії для перевірки фактів значних перепадів тиску в російській газотранспортній системі на вході в газотранспортну систему України. Про це повідомляє прес-служба компанії.
“Протягом останніх кількох днів ПАТ “Укртрансгаз” фіксувало поступове зниження тиску в ГТС на російському боці. Зокрема, тиск на газовимірювальній станції Суджа, ключовому пункті входу російського газу, який транспортується в ЄС по території України, зменшився з 63,5 атм 19 липня до 52,3 атм 26 липня. Згідно з контрактом російський оператор зобов’язаний підтримувати тиск не менше 60 атм в цьому пункті виходу. Схоже падіння тиску також було зафіксовано на газовимірювальній станції Писарівка, другому за розміром пункті надходження газу з Росії”, – йдеться в повідомленні.
Крім того, “Нафтогаз” стверджує, що падіння тиску вже фіксувалося “Укртрансгазом” в останній тиждень червня 2016 року. Тоді компанія не отримала будь-яких попереджень чи пояснень з боку “Газпрому”.
“Такі випадки падіння тиску і очевидна відсутність співпраці з боку російського оператора є технічним викликом, що ставить під загрозу стабільність транзиту російського газу в ЄС”, – зазначили в “Нафтогазі”.
На думку НАК, ситуація вимагає всебічного обговорення за участю представників Європейської комісії, та слід розглянути застосування передбачених процедур, зокрема, відповідно до ухваленого на 25-й конференції Енергетичної хартії рішення про Механізм раннього попередження (ССDEC2014 (14) TTG).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас