Вчені з'ясували, що електронні сигарети теж здатні викликати рак — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені з'ясували, що електронні сигарети теж здатні викликати рак

Світ
828
Електронні сигарети, рекламовані як безпечна альтернатива звичайним тютюновим виробам, насправді згубно впливають на організм людини – підвищують ризик виникнення злоякісних пухлин. Результати нещодавнього дослідження, опублікованого в журналі Environmental Science & Technology, говорять про утримання в парах від електронних сигарет двох раніше невідомих хімічних речовин, які викликають рак. У дослідженні також йдеться, що концентрація шкідливих речовин залежить від потужності електронної сигарети.
Вчені Національної лабораторії імені Лоуренса в Берклі використовували дві електронні сигарети від різних виробників, що відрізняються потужністю випарника. Ретельно проаналізувавши склад генерованої ними високодисперсної пари, вони виявили 31 шкідливу хімічну сполуку, включаючи дві сполуки, що викликають рак, які не вдавалося виявити раніше. Цими сполуками є канцерогени гліцидол і пропіленоксид, які утворюються в процесі розпаду пропіленгліколю та гліцерину під впливом високих температур. Останні дві речовини присутні практично у всіх сумішах для електронних сигарет. Цікаво, що моделі з однією нагрівальною спіраллю видають більше пари, ніж моделі з двома нагрівальними елементами. Дослідники пояснюють це тим, що двоелементні моделі краще розподіляють тепло і менше гріються.
Варто зазначити, що дослідження, що підтверджують вміст токсичних речовин в парах електронних сигарет, виходили і раніше. Наприклад, в 2009 році FDA попереджала, що деякі суміші для електронних сигарет містять діетиленгліколь, з’єднання, входить до складу антифризів. Більш свіжі дані (2015 рік) вказували, що електронні сигарети виділяють аерозолі, що містять формальдегід, ще один канцероген.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас