Україна залучає менше інвестицій за Нігерію та Мозамбік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна залучає менше інвестицій за Нігерію та Мозамбік

Казна та Політика
822
Хочеться новий iPhone, але ти не розумієш, чому ж вони в Україні такі дорогі? Все просто: згадай свою останню шоколадку для лікаря за довідку або маленький презент чиновнику за його “короткозорість”. Так, саме ця твоя шоколадка робить тебе й інших біднішими, адже ніхто не схоче вкладати гроші в країну, де корупція – звична річ.
Корупція не здається. Щодня ти читаєш, як чиновники намагаються не допустити реформ і заблокувати будь-які можливості. При цьому корупція – це головна перешкода на шляху до твого добробуту. Так, повторюємо: саме через корупцію українці живуть гірше за всіх у Європі і гірше навіть багатьох африканських країн.
Чому? Тому що корупція заважає розвитку бізнесу, багато в чому через те, що знижує інвестиційну привабливість України.
Україна в 2015 році залучила тільки $3 млрд інвестицій
За інвестиційною привабливістю ми скотилися до рівня інших “недолюблених” інвесторами країн, назви яких ти, можливо, навіть не чув.
Інвестиційна складова ВВП України за минулий рік впала на 40% і приносить зараз тільки 12% доходів країни. У світі середній показник – 24%.
Україна залучає менше інвестицій за Нігерію та Мозамбік
Інвестори не вкладають в Україну гроші, тому що тут вони не захищені
Для економічного розвитку країни потрібні гроші. Такі, що вкладаються в розвиток виробництва і розширення ринків збуту. Для багатьох країн світу такими грошима стали іноземні інвестиції. Foreign Direct Investments – це як добре харчування для спортсмена.
На жаль, через корупцію іноземні інвестори не прагнуть вкладати в Україну. Вони розуміють, що їхні гроші в Україні не захищені – корумповані чиновники і судді не стоять на захисті інвестора. Тому економіка України змушена розвиватися тільки “на свої”. Тобто харчуватися лише тим, що виросло на підсохлому городі нашої економіки.
Через це наша країна не виробляє конкурентоспроможної продукції
В Україну не надходять іноземні гроші, які можна було б вкласти в машинобудування, виготовлення харчів, автомобілів, побутової техніки і багатьох інших товарів, на виробництві яких піднялися економіки схожих на Україну Туреччини, країн Східної Європи і Латинської Америки. Вони продовжують вигравати в України конкуренцію на світовому ринку капіталу.
Ми підготували мапу, яка демонструє результат інвестиційної привабливості – кількість зарубіжних інвестицій в кожну країну. Для зручності ми розділили всі країни на 2 групи – ті, які отримують більше іноземних інвестицій, ніж Україна, – вони зелені. І ті, які отримують менше, – жовті.
Просто щоб ти розумів, куди нас загнала корупція і твоє байдуже ставлення до неї.
Найбільше інвестицій приваблюють Китай, США і Бразилія
Сума прямих іноземних інвестицій в економіку Китаю в минулому році склала майже $250 мільярдів. Сполучені Штати отримали торік від інвесторів більше $400 мільярдів.
При цьому в 2015 році інвестиційні монстри Китай і США разом залучили в 9 разів більше інвестицій, ніж Бразилія.
П’ять найменш привабливих для інвесторів країн: Бурунді, Коморські острови, Центральноафриканська Республіка, Кірібаті, Мікронезія і Тувалу
На Федеративні Штати Мікронезії в минулому році припало навіть менше мільйона доларів. А “найпривабливіший” із цієї п’ятірки Бутан не зміг залучити навіть $8 мільйонів.
Основними перешкодами на шляху цих держав до іноземних інвестицій виступають нестабільні погодні та політичні умови, а також відсутність пільг для ведення господарської діяльності.
Що стосується України, крім корупції у нас існує ще кілька перешкод для інвесторів. Найголовніше – обмеження на рух капіталу. Мало хто схоче інвестувати в країну, з якої в разі непередбачуваних подій не можна швидко вивести свої гроші.
Три речі, які допоможуть Україні залучити іноземні інвестиції: дерегуляція, європейська перспектива і безумовний захист прав власності.
За матеріалами:
businessviews
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас