НКЦПФР: необхідно підвищувати рівень відповідальності учасників фондового ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НКЦПФР: необхідно підвищувати рівень відповідальності учасників фондового ринку

Фондовий ринок
225
НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) протягом І півріччя 2016 року за результатами розгляду справ про правопорушення на фондовому ринку застосувала до учасників ринку 1 211 фінансових санкцій на загальну суму 21,21 млн грн. За цей період юридичні та фізичні особи сплатили до державного бюджету лише 4,39% (932 тис грн) від загального обсягу накладених штрафів.
Про це повідомляє прес-служба НКЦПФР.
Нагадаємо, протягом 2015 року Комісія застосувала до учасників ринку 2 901 фінансову санкцію на загальну суму 51,79 млн грн. Із загального обсягу накладених штрафів було сплачено до державного бюджету 5,32% (2,75 млн грн).
Лише незначна частка фінансових санкцій регулятора оскаржувалася в суді. Більшість компаній, до яких вони були застосовані, не використовували механізм судового оскарження. В 95% проваджень, в яких оскаржувалося стягнення, суди прийняли рішення на користь Комісії і визнали застосування санкцій правомірним.
Очевидно, що процедура стягнення штрафів, накладених за правопорушення на фондовому ринку, потребує удосконалення. Наразі Комісія працює над вирішенням цього питання.
Одним із варіантів такого удосконалення може бути віднесення постанов Комісії про накладення санкцій до виконавчих документів, які підлягають примусовому виконанню Державною виконавчою службою. Це, безумовно, підвищить дисциплінованість і відповідальність учасників ринку.
Водночас такий варіант жодним чином не позбавить порушників можливості оскарження санкції в судовому порядку.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас