Хакери зняли з рахунку компанії 3 млн грн за 10 хвилин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хакери зняли з рахунку компанії 3 млн грн за 10 хвилин

Кримінал
1373
Днями з рахунку компанії «Світ реабілітації», що продає медичне обладнання, хакери зняли 3 млн грн. На це знадобилося лише кілька хвилин, але вже через добу кіберполіція змогла ідентифікувати і знайти шахраїв.
Вся операція тривала близько 10 хвилин. Причому спочатку шахраї, отримавши віддалений доступ до банківського клієнта компанії, провели тестовий платіж на 1 000 грн, а потім вже – великий на 3 млн грн, щоб у банку не виникло підозр з приводу такої транзакції.
Коли стало ясно, що з рахунку зникли гроші, директор постраждалої компанії Олексій Давиденко насамперед написав пост в Facebook, де просив контакти когось із банку-одержувача. З ним зв’язався радник міністра МВС Зорян Шкіряк та порекомендував звернутися в кіберполіції. Коли Олексій додзвонився до Департаменту кіберполіції МВС, виявилося, що вони вже в курсі, оскільки служби безпеки обох банків уже зв’язалися з правоохоронцями з приводу підозрілої транзакції.
Забирати вкрадені гроші з каси прийшов колишній підполковник податкової міліції, а зламували комп’ютер, судячи з IP, з приміщення, яке належить народному депутату України, пише Давиденко. Але імена не називає, посилаючись на таємницю слідства.
За словами голови компанії, співробітникам департаменту кіберполіції з ВБЕЗ і службам безпеки банків менш ніж за добу вдалося виявити всіх засновників і директорів ТОВ, на рахунок якого пішли гроші, з’ясувати їхні контакти, всі IP-адреси, використані під час злому, фізичні адреси й фото. Шахраїв навіть виманили у відділення банку для отримання грошей, але поки відпустили через нестачу доказів.
За фактом відкрито кримінальне провадження, силовики провели кілька обшуків, санкціонованих Голосіївським районним судом, виявили IT-центр із купою комп’ютерів, які щохвилини здійснювали операції зі злому бухгалтерських комп’ютерів і виведення грошей з рахунків юридичних осіб по всій Україні.
Рахунки шахраїв заарештовано, але втрачені 3 мільйони гривень компанія отримає тільки після закінчення розгляду справи в суді, оскільки вони фігурують як доказ.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас