Європейські міста майбутнього: де жити й куди інвестувати? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські міста майбутнього: де жити й куди інвестувати?

Світ
2216
Багато людей, які виїжджають з країни, за звичкою вважають, що “поза Києвом життя немає”, тому і в Європі намагаються закріпитися в столиці або хоча б великому місті. Однак досвідчені емігранти знають: в європейській провінції теж можна жити з комфортом, добре працювати, займатися бізнесом і вигідно інвестувати. При цьому висока якість життя тут поєднується з відносно низькими витратами.
За наявності грошей люди, що йдуть на заслужений відпочинок, напевно, віддадуть перевагу німецькій або французькій провінції, але для підприємців та інвесторів більший інтерес становлять регіони зі зростаючою економікою, низькими цінами й комфортними умовами для бізнесу.
Купуючи нерухомість з інвестиційними цілями або відкриваючи бізнес, варто оцінювати перспективи міста, регіону та країни як мінімум на 10-20 років наперед. У місцях, де вже досягнуто високого рівняч життя і розвитку економіки, навряд чи можна розраховувати на високу прибутковість вкладень. Тому приватні європейські інвестори зараз більше звертають увагу на країни «нової Європи» – частини колишньої Югославії, Польщі, Прибалтики. Хоча є цікаві варіанти і в «старій» європейській провінції.
На основі кількох свіжих досліджень журналісти підготували огляд малих перспективних міст європейської провінції.
Корк (Cork), Ірландія
Ірландія сьогодні – одна з країн із найбурхливішим розвитком економіки. Тут низький корпоративний податок (12,5%), тому глобальним корпораціям вигідно тримати на острові штаб-квартири і виробничі потужності.
Криза 2008 року боляче вдарила по економіці країни: виникли серйозні проблеми у фінансовій сфері, а безробіття зросло до 15%. Але зараз економіка відновлюється: безробіття вже нижче 10%, річне зростання ВВП досягає неймовірних двозначних показників. Саме глибина попереднього падіння робить інвестиції в Ірландію найцікавішими: швидке відновлення економіки (а воно вже триває) обіцяє високі прибутки.
Друге за чисельністю населення місто Ірландії Корк за російськими мірками не дуже велике: тут у центральній частині живе приблизно 120 тис. чоловік, в найближчих передмістях – ще близько 30 тис. Навіть якщо врахувати кілька навколишніх невеликих містечок і селищ, загальна кількість жителів регіону не перевищить 300 тис. чоловік.
Зате саме в Корку розташована європейська штаб-квартира Apple, а також підприємства і офісні центри таких високотехнологічних компаній, як Amazon, EMC, IBM, McAfee, SolarWinds, Siemens і VMware. Крім того, серед великих місцевих працедавців є фармацевтичні гіганти Pfizer, GlaxoSmithKline і Johnson&Johnson. Це не випадково, бо місто має серйозну наукову базу: в двох місцевих університетах навчається і працює близько 34 тис. чоловік.
Високі показники Корка в рейтингах «найкращих малих міст майбутнього» визначаються в першу чергу дружнім до бізнесу середовищем і високим економічним потенціалом. Що стосується цін на нерухомість, то тут все не так добре. Стандартний чотирикімнатний будинок у Корку в середньому коштує 240 тис. євро, і ціна зростає на 10-15% за рік.
З іншого боку, така ситуація – добра нагода для вигідних інвестицій, оскільки темпи будівництва нових будинків помітно нижче темпів зростання попиту. Отже, дефіцит житла збережеться ще довго, а ціни зростуть на десятки відсотків у найближчі роки.
 
Люблін (Lublin), Польща
Польський Люблін розташований на сході країни, неподалік від кордону з Україною. І одночасно – поряд з Варшавою (170 км): кожен день з місцевого вокзалу вирушає 10 поїздів до столиці, по суті, це майже місто-супутник єдиного польського «мільйонника». З населенням близько 340 тис. чоловік воно посідає лише 9-те місце в Польщі за цим показником, зате це найбільше і найважливіше місто на всьому сході республіки.
Люблін історично був і залишається важливим освітнім центром: зараз у 9 місцевих університетах (включно із приватними) навчається близько 70 тис. студентів з усієї країни та з-за кордону. А значить, тут вирує життя – і в культурному плані, і в науковому, і в економічному.
У Любліні розташовані штаб-квартири відразу кількох польських ІТ-компаній, навколо міста багато промислових підприємств, поблизу – виробник вертольотів PZL-Świdnik, який нещодавно став центром створюваного аерокосмічного кластера, і найбільший на сході Польщі оптовий сільськогосподарський ринок. Крім того, неподалік розташована спеціальна економічна зона з пільговими умовами ведення бізнесу. За 10 км від Любліна – аеропорт, через нього проходить більше тисячі пасажирів на день, причому в 2015 році їх кількість зросла на 40%. Місцева влада планує розширення аеропорту.
Як і у випадку з Корком, інтерес до Любліна викликаний не стільки його нинішнім становищем, скільки потенціалом розвитку. Схід Польщі в постсоціалістичні роки «недоінвестували» порівняно із західною частиною країни та Варшавою, і зараз, коли до нього дійшла черга, «стартує» з нижчого рівня. Наприклад, лише в останні роки почалося будівництво швидкісних автотрас, які зв’яжуть Люблін з Варшавою, а також північним сходом і південним сходом країни. Частину з них вже побудовано, частину мають закінчити до початку 2020-х років.
Рівень побутових цін у Любліні такий же, як в середньому по країні, але житлова нерухомість приблизно на 40% дешевше, ніж у Варшаві – квадратний метр в середньому коштує близько 5 тис. злотих (1 150 євро). Природно, ціни різняться залежно від району міста і якості житла, але порядок – такий.
Скоп’є (Skopje), Македонія
Македонська столиця Скоп’є – найбільше місто в нашому списку перспективних «малих» міст Європи. Власне, складно сказати, скільки людей тут живе. За офіційною інформацією, населення столиці становить близько 600 тис. чоловік, але безліч прилеглих містечок і селищ настільки щільно пов’язані з нею, що їхніх мешканців теж можна зараховувати до населення Скоп’є.
Столичний регіон дає більше 40% ВВП всієї Македонії, 54% експорту і 69% імпорту, тут зосереджено практично весь великий бізнес і фінансові компанії. У рейтингу легкості ведення бізнесу Світового банку (Doing Business) Македонія посідає дуже високе 12-те місце (6-те в Європі), в основному за рахунок низьких податків, гарного доступу до фінансування та відсутності бюрократичних проблем.
Ключова перевага Скоп’є, що дала місту змогу потрапити на високі місця в рейтингу «малих міст майбутнього», – низькі витрати на ведення бізнесу і низькі побутові витрати. Середня брутто-зарплата в столиці – 38 тис. динарів на місяць (615 євро), із цієї суми 26 тис. динарів (420 євро) працівники отримують на руки. Варто зауважити, що середня зарплата зазвичай завищена за рахунок невеликої кількості високооплачуваних співробітників (в галузі фінансів, енергетики тощо), більшість же населення Скоп’є отримує на руки близько 20 тис. динарів на місяць (320 євро). Середня ціна квадратного метра житлової нерухомості в Скоп’є – близько 52 тис. динарів (840 євро).
Великий недолік Скоп’є і Македонії в цілому – нестійка політична ситуація і популізм як головна національна ідея. Крім того, попередній прем’єр-міністр Нікола Груєвський, що керував країною 10 років, прагнув здебільшого зміцнювати особисту владу, а не наслідувати демократичні принципи. Йому довелося піти у відставку в січні 2016 року після скандалу з нелегальним прослуховуванням спецслужбами 670 тис. телефонних розмов македонців. Зараз політичний процес у країні (переговори про нові вибори тощо) відбувається за участю посередників з Євросоюзу і США.
Інвестиції в Скоп’є мають великий потенціал за рахунок ефекту низької бази і добрих умов ведення бізнесу, але пов’язані з високим ризиком через політику. Місто і країна активно залучають іноземних інвесторів і готові створювати для них особливо вигідні умови, але популістська політика і нерозумний підхід до управління державними фінансами можуть перешкодити успіхам підприємців. З іншого боку, якщо в інвестора є успішний досвід роботи в Росії, то місцеві проблеми, швидше за все, здадуться дрібними неприємностями.
Пльзень (Plzen), Чехія
Четверте за чисельністю населення місто Чехії Пльзень (близько 170 тис. жителів) має вигідне географічне положення – практично в самому центрі Європи, на перехресті шляхів із заходу на схід і з півночі на південь. На відміну від мільйонної Праги, заюрмленої туристами, тут зберігається деякий провінційний спокій в поєднанні з насиченим діловим і культурним життям. Крім того, Пльзень – один з головних європейських центрів броварства.
Об’єктивно, з точки зору розвитку бізнесу безпосередньо в місті або навколишньому регіоні великого інтересу порівняно з багатьма іншими місцями Пльзень не викликає. Але це місто може стати розумним вибором для штаб-квартири компанії, що працює в центральній Європі, або для сім’ї, котра шукає компроміс між легким доступом до більшості європейських країн і прийнятною вартістю життя. До будь-якого великого міста Німеччини, Австрії, Словаччини та Угорщини можна дістатися на машині за дві-п’ять годин, а якщо треба вирушити кудись далі, то аеропорт Праги – в годині їзди.
Чехія – в цілому далеко не «найдорожча» країна в Європі щодо побутових витрат і нерухомості, а Пльзень в цьому відношенні набагато “дешевше” Праги. Квартира площею 60 кв. м в місті коштує в середньому близько 2 млн чеських крон (74 тисячі євро) – майже в два рази менше, ніж у столиці. Оренда такої ж квартири коштуватиме 9 тис. крон (330 євро) на місяць. У Чехії зараз відбувається іпотечний бум – через історично найнижчі ставки за кредитами населення активно купує житло. Через це вкладення в квартири досить вигідні: за останні 12 місяців ціна житла в Пльзені виросла на 9%.
Інші міста
Ми обрали чотири абсолютно різних міста в різних кінцях Європи, щоб показати, наскільки широкий вибір і різноманітні можливості для життя та інвестицій за межами мегаполісів.
Якщо ви хочете розглянути й інші варіанти, спробуйте дослідити ситуацію в малих містах, які часто зустрічаються в європейських рейтингах. До них належать, наприклад, бельгійський Гент, нідерландський Ейндговен, французький Гренобль, словацька Братислава, болгарський Пловдив, литовський Каунас, чорногорська Подгориця.
Артем Єйсков
За матеріалами:
banks.eu
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас