У НБУ відзвітували, на скільки зросли активи регулятора за півроку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ відзвітували, на скільки зросли активи регулятора за півроку

Казна та Політика
549
Активи Національного банку України за шість місяців змінилися неістотно – зросли на 24,8 млрд грн, або на 3% (з 849,2 млрд грн до 874 млрд грн).
Про це свідчить звіт про фінансовий стан центрального банку.
“Статті, які показали найбільше зростання серед активів центрального банку – це складові міжнародних резервів України (цінні папери нерезидентів, авуари в спеціальних правах запозичень тощо), які виросли на 28,3 млрд грн (на 9%) до 347,5 млрд грн. На кінець звітного періоду міжнародні резерви досягли в еквіваленті 14 млрд дол.”, – зазначив директор департаменту фінансового контролінгу Національного банку Олег Стринжа.
За його словами, інший стійкий позитивний тренд – це зменшення кредитів, наданих банкам та іншим позичальникам, на 18,4 млрд грн, тобто банки продовжують повертати рефінансування центрального банку, про що свідчить продовження зростання ліквідності банків.
Стринжа зазначив, що загальний обсяг зобов’язань регулятора зменшився на 11,3 млрд грн, або на 2% (з 726,4 млрд грн до 715,1 млрд грн).
“За ці півроку кількість депозитних сертифікатів НБУ, які знаходяться в обігу, зменшилася на 45% – з 89,8 млрд грн до 49,7 млрд грн. Завдяки пом’якшенню монетарної політики центрального банку цей фінансовий інструмент поступово втрачає привабливість для банків. Ми сподіваємося, що це стане додатковим фактором для відновлення кредитування реальної економіки за умови зменшення боргового навантаження підприємств і посилення захисту прав кредиторів”, – зазначив директор департаменту фінансового контролінгу НБУ.
Власний капітал центрального банку за цей період виріс на 36,1 млрд грн.
В НБУ кажуть, що активи зросли майже на 25 мільярдів за півроку.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас