Дискримінація за віком і статтю: роботодавці "не помітили" новий Трудовий кодекс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дискримінація за віком і статтю: роботодавці "не помітили" новий Трудовий кодекс

Казна та Політика
3158
Антидискримінаційні поправки до Трудового кодексу, через який у листопаді минулого року ламалися списи у парламенті, роботодавці ігнорують. В цьому переконалися журналісти, проаналізувавши вакансії.
Поправки, нагадаємо, забороняють відмовляти у працевлаштуванні з огляду на вік, стать, сімейний стан і т. п. Однак досі сайти з пошуку роботи рясніють вакансіями, де запрошують, наприклад, тільки дівчат, вказують вік, а також просять жінок з дітьми не турбувати.
А рекрутингове агентство підбирає офіціанток зростом від 168 см». «Ні, ваш зріст навряд чи підійде, 160 см — це замало. Але ви надішліть резюме, мало що, можете докласти фото», — порадили в агентстві.
За словами хедхантерів, «вакансій із застереженнями» останнім часом стало менше. «У великих компаніях персонал підбирають професіонали. Вони вивчають зміни в законі і знають, де можуть накликати на фірму неприємності. У маленьких набирають людей ті, у кого цей обов’язок йде на додачу до основної роботи – вони недостатньо знають закони. Багато роботодавців вважають, що, вказуючи стать і вік, набагато простіше буде уникнути проблем», — пояснює експерт з підбору персоналу Тетяна Пашкіна.
Втім, вважають експерти, з появою поправки в Трудовий кодекс, по суті, нічого не змінилося.
«Багатьом відмовляють на співбесіді, хоча вік у вакансії не зазначений. Якщо людина старша, їй складніше потрапити на співбесіду і пройти її. Здобувачі скаржилися – при подачі резюме її запитували про вік, після чого відмовляли», — продовжує Пашкіна. Довести ж дискримінацію практично неможливо.
«На нас подали до суду через нібито дискримінацію за статтю та віком, але ми легко виграли, заявивши: здобувач не підійшов виключно через кваліфікацію», — розповів на умовах анонімності HR-директор однієї з компаній. Пашкіна підтверджує: довести що-небудь складно. «На суді роботодавець пояснює, що претендентові не вистачило кваліфікації, знань. І при цьому не факт, що після цього вам не дадуть «чорну мітку» як скаржника в інших компаніях», — говорить Пашкіна.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас