Як закон спростив крадіжку бізнесу і як від неї захиститися - пояснюють юристи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як закон спростив крадіжку бізнесу і як від неї захиститися - пояснюють юристи

Кримінал
1314
Сьогодні рейдерство – це прихована епідемія в Україні. Більшість підприємців нишком ведуть боротьбу за бізнес і не оприлюднюють свої проблеми. А тим часом зловмисники підробляють статути, перереєструють права власності й отримують доступ до банківських рахунків сотень компаній, навіть таких великих, як Novus і “Укрнафта”.
Здається, що дикі 90-ті давно минули. Але це зовсім не означає, що ви і ваш бізнес можете відчувати себе в безпеці. Тільки за останніх два місяці були спроби захопити великі компанії – Novus та “Іллічівський олійножировий комбінат”.
Спробуйте ввести запит “рейдерство в Україні” в Google. ЗМІ запропонують вам кілька сотень матеріалів на цю тему. Насправді вже завтра ваш бізнес може стати не вашим.
Ми поговорили з юристами Olans Group, і вони розповіли про основні способи крадіжки бізнесу і про те, як від цього можна захиститися.
Бізнес можуть відібрати, переоформивши на себе вашу компанію або “замовивши” вас перевіряючим органам
Існує дві схеми рейдерського захоплення.
Перший спосіб: зловмисники переоформлюють на себе вашу компанію, щоб вивести з неї гроші або скористатися вашим податковим кредитом.
Зазвичай шахраї вже володіють інформацією про податковий кредит потенційної жертви. Отримати її можна від працівника компанії або від податкових органів. У будь-якому випадку розголошення такої інформації є незаконним.
Другий спосіб: до справи беруться правоохоронні органи чи представники держорганів. Вони влаштують вам перевірку – “маски-шоу”, працюючи на замовлення конкурентів.
У цьому році для рейдерства з’явилося більше можливостей – змінилося законодавство
Спрощують рейдерські захоплення прогалини в законодавстві, що дають змогу за один день здобути права на компанію і заволодіти її податковим кредитом. Державі ніколи контролювати безпеку бізнесу, адже влада зацікавлена ​​тільки в політичній боротьбі та збагаченні.
З 2016 року в Україні діє закон “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань”.
Згідно з ним, для реєстрації змін у статуті більше не потрібно надавати оригінал чинного статуту. Злочинці, навіть якщо у них немає оригіналу статуту, отримують можливість підробляти інші документи і вносити до них зміни.
До того ж, із травня Мін’юст передав права реєстрації бізнесу і нерухомості “на місця”. Це означає, що за проведенням реєстраційних дій зловмисник може звернутися в будь-яку реєстраційну службу незалежно від місця реєстрації компанії.
Також повноваження в сфері державної реєстрації передали приватним реєстраторам і нотаріусам. Наразі зловмисник може обійти всіх реєстраторів, поки не знайде того, який або не побачить підробки, або погодиться провести реєстраційні дії незаконно.
Рейдери змінюють засновників і дирекцію компанії за допомогою підроблених протоколів зборів і договорів про придбання корпоративних прав
Для того щоб відібрати у вас бізнес, зловмисникам досить підготувати такі документи:
- договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі та протокол загальних зборів про затвердження такого договору. На підставі цих документів з підробленими підписами і печатками змінюють засновників компанії;
- протокол загальних зборів компанії та наказ про призначення нового директора. На підставі таких документів уже “нові” власники компанії призначають “свою” людину в керівництво. Реєстратор проводить реєстраційні дії;
- “новий” директор реєструє на себе нові електронні ключі в “M.E.Doc”. Це дає право оформити податкові накладні від “нового” директора;
- “новий” директор, отримавши ЕЦП, реєструє податкові накладні як продавець товару або послуги. Покупцем в такій угоді буде компанія зловмисника. Так компанія зловмисника отримує податковий кредит, який передається на інші компанії.
А ви в цей час навіть не підозрюєте, що з вашою компанією щось відбувається.
“Маски-шоу” і перевірки покликані заблокувати ваш бізнес
Реформа правоохоронних органів у нашій країні триває. Нечесні працівники, які відчувають своє близьке звільнення, намагаються заробити по максимуму вже зараз. Це і є причиною різного роду перевірок і так званих “маски-шоу”.
Зазвичай перевірки відбуваються так: конкуренти замовляють у недобросовісних співробітників правоохоронних чи державних органів позапланової перевірки вашої компанії.
Ці “хранителі порядку” приходять до вас, щось шукають, щось знаходять, щось крадуть. Це не має значення, адже головна мета – заблокувати роботу бізнесу і спровокувати вас на вирішення питання корупційним шляхом. Більшість керівників у такій ситуації саме так і чинить – адже всі співробітники компанії викликані на місце, а робота цілий день стоїть. За цей час ви втрачаєте і виручку, і клієнтів.
“Маски-шоу” ж припускають більш творчий підхід: правоохоронці запроваджують до вас “шпигуна” – стажиста, який повідомляє про все, що відбувається в компанії.
Далі слідує нібито анонімний дзвінок, в якому повідомляється, що ваша компанія спонсорує тероризм – популярний зараз привід. Тут і починається “маски-шоу” – до вас вриваються без дотримання процесуальних порядків і перекручують ситуацію на свій бік. Потім “хранителі порядку” добираються до готівки, яка зберігається в офісі, та конфіденційних документів.
Три способи захистити компанію від крадіжки
- здійснюйте моніторинг змін у складі засновників вашої компанії на сайті Міністерства юстиції;
- обмежте коло осіб, які володіють конфіденційною інформацією, а перед цим чітко визначте, яка ж інформація є конфіденційною для вашої компанії;
- інформуйте керівництво і звертайтеся до правоохоронних органів відразу ж після виявлення будь-яких змін, які відбулися з компанією без відома керівництва.
А щоб уникнути наслідків “маски-шоу”, потрібно проінструктувати співробітників про те, який порядок проведення обшуків, до чого вони мають право не допускати правоохоронців, що потрібно відповідати, які документи і де краще зберігати.
Пам’ятайте, що увагу шахраїв притягують інформація про позитивні фінансові показники компанії, робота з неперевіреними контрагентами, конвертаційними центрами, а також економія власників бізнесу на системі безпеки. Тому не варто покладатися на щасливу долю – забезпечте себе просто сьогодні.
За матеріалами:
businessviews
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас