Буде більше: експерти розповіли, коли виростуть зарплати в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Буде більше: експерти розповіли, коли виростуть зарплати в Україні

Особисті фінанси
2279
У 2016 році 67% українських роботодавців збільшили зарплати своїх співробітників на 20%. Більш ніж у чверті компаній підвищення торкнулося всього штату. Наступний перегляд окладів може бути аналогічним, але відбудеться не раніше, ніж наприкінці 2016 – на початку 2017 року.
Про це заявили експерти hh.ua.
Головною тенденцією на ринку праці залишається прив’язка системи оплати до реального внеску фахівця в робочий процес. Найчастіше роботодавці заохочують тільки цінних співробітників. Однак індексація зарплат з прив’язкою до курсу долара сталася не більше ніж в 3% компаній.
Більшість роботодавців заявила, що не відчуває труднощів з виплатами зарплат, але в кожній шостій компанії все ж бувають незначні затримки виплат, хоча в підсумку борги погашають в повному обсязі. І лише 2% роботодавців зізналися, що у них є великі проблеми зі своєчасною виплатою заробітних плат.
Традиційно найвищі зарплатні очікування – серед топ-менеджерів, найбільш скромні – серед студентів і фахівців без досвіду.
Що стосується скорочень персоналу, то в 2016 році вони пройшли не більше ніж у 8% компаній. Як правило, позбавлялися робочого і адміністративного персоналу, а також найменш ефективних співробітників різних спеціалізацій. При цьому роботодавці докладали максимум зусиль, щоб зберегти лояльність найбільш цінних працівників.
“Більш ніж п’ята частина “білих комірців” боїться втратити роботу. Один з десяти вже потрапив під скорочення. Як показало опитування, більшість роботодавців порушує трудове законодавство – пропонує співробітникам написати заяву за власним бажанням, не виплачує матеріальні компенсації або звільняє “заднім числом” , – говорить керівник експертно-аналітичного центру hh.ua Катерина Мащенко.
При цьому 29% компаній змогли дозволити собі розширення бізнесу в усіх напрямках, а це вдвічі більше, ніж у 2015 році. Перш за все, йдеться про ІТ-, консалтингові компанії, фірми, що надають послуги для бізнесу, деякі банки і виробничі холдинги.
Такий же відсоток роботодавців відкривав вакансії точково, визначаючи стратегічні напрямки для розвитку бізнесу. У кожній п’ятій компанії замінили співробітників, які звільнилися, а в кожній шостій протягом минулого періоду з’явилися лише одна-дві нові вакансії.
Ще однією тенденцією вітчизняного ринку праці є підвищення вимог до претендентів без збільшення зарплатних пропозицій. Необхідність заощадити і найняти менш “дорогого” фахівця залишається актуальною для багатьох компаній.
“Але не думаю, що будуть якісь значні скачки в заробітних платах. Як показує практика, компанії переглядають зарплати або в кінці, або на початку року. Якщо надбавки і будуть, то знову-таки не вище 20%”, – вважає директор з маркетингу hh.ua Ірина Брицька.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас