Японія скоротила експорт в червні 9-й місяць поспіль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія скоротила експорт в червні 9-й місяць поспіль

Світ
222
Японський експорт у вартісному вираженні скоротився в червні 2016 року дев’ятий місяць поспіль на тлі зміцнення ієни і уповільнення темпів зростання світової економіки.
Разом з тим в I півріччі Японія показала позитивне торговельне сальдо вперше з 2011 року, коли вибух на АЕС “Фукусіма-1” змусив країну збільшити імпорт енергоносіїв.
Згідно з даними японського міністерства фінансів, експорт в червні впав на 7,4% порівняно з тим же місяцем минулого року, до 6,026 трлн ієн ($56,8 млрд). У травні скорочення поставок за кордон склало 11,3%, і експерти, опитані The Wall Street Journal, очікували збереження тих же темпів у липні.
Японський імпорт впав минулого місяця на 18,8% в річному вираженні після падіння на 13,8% в травні. Падіння фіксується вже 18 місяців поспіль.
У червні позитивне сальдо торгового балансу дорівнювало 692,8 млрд ієн порівняно з негативною різницею між експортом та імпортом в 60,9 млрд ієн роком раніше.
Торговий профіцит склав 1,8 трлн ієн в січні – червні проти 1,69 трлн ієн дефіциту роком раніше. Позитивне сальдо фіксується з листопада 2015 року.
Експорт з Японії в Китай, який є її головним торговим партнером, у червні впав на 10%, причому зниження зафіксовано за підсумками четвертого місяця поспіль. Постачання в США, які є найбільшим імпортером японських товарів, скоротилося на 6,5% у вартісному вираженні. Одночасно в об’ємному вираженні продовжує зростати експорт в країни Євросоюзу.
Минулого місяця зафіксовано зниження постачання за кордон автомобілів, хімікатів і промислового устаткування. Разом з тим на тлі зниження цін на сировину вартість імпорту нафти, вугілля і газу скоротилася більш ніж на третину. У 2015 році Японія посідала перше місце за імпортом зрідженого газу, друге – за імпортом вугілля і третє – за загальною кількістю імпортованої нафти і бензину.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас