Експерт застеріг від заміни купюр 2 і 5 гривень монетами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт застеріг від заміни купюр 2 і 5 гривень монетами

Казна та Політика
2012
Навіть економічно вигідна заміна дрібних купюр монетами по 2 і 5 гривень підірве імідж української валюти як грошей з помірною інфляцією.
Про це розповів радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ.
“Пропозиція директора монетного двору Нацбанку Володимира Решінского про заміну дрібних купюр монетами може бути економічно вигідною. Хоча монети дорожче у виробництві, але термін їх служби набагато довше. Банкноти служать від 9 до 12 місяців, а монети – 15 років. Але цього робити не варто . Тому що гроші – не тільки собівартість, але і психологія. Людина, яка тримає 5 гривень в руках як купюру – вважає, що це гроші, а монету – дрібниця. Якщо дрібні гривні випустять монетами а для зручності додадуть купюри номіналом 1 000 гривень – Нацбанк офіційно визнає високу інфляцію в країні “, – сказав експерт.
За словами Олексія Куща, номінали гривень зараз відповідають країні з помірною інфляцією. Якщо вони будуть великими – Україна перейде в розряд країн з валютою-фантиками.
“Передові країни, ті ж США широко пропагують свою валюту. Долари випускають у вигляді сувенірів, одягу, прикрас. Їх роблять із золота, використовують у фільмах, коміксах, масовій культурі причому в позитивному ключі. В Україні Нацбанк зовсім не займається таким, що не пропагує гривню починаючи зі школи і дитячого садка. Кожен глава НБУ думає, як пережити рік-два і не заглядає в подальше майбутнє “.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас