Справа на мільярд: чи доведуть американці, що українець вкрав $1 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Справа на мільярд: чи доведуть американці, що українець вкрав $1 млрд

Технології&Авто
1229
Справа власника найбільшого у світі торрент-трекера Kickass Torrents українця Артема Вауліна, який заробив мільярд (!) доларів нібито на порушеннях авторського права, лише сьогодні набула розголосу. Її розслідування нагадує сюжет з голлівудського фільму про таємних агентів і міжнародних злочинців. Як же вдалося правоохоронцям зі США вистежити українця Вауліна, який знаходився в Польщі, та забезпечити його арешт?
Артем Ваулін: повне інкогніто
Щодня сайт Kickass Torrents, який належить Вауліну, відвідували більше 1 млн користувачів, а щомісяця – понад 50 млн. Він працює на 28-ми мовах, і його щорічний дохід сягає $54 млн. У США активно борються з такими сайтами, оскільки вони фактично обкрадають власників авторських прав, поширюючи ці матеріали торентом – сервісом, що забезпечує обмін інформацією в Інтернеті. І це вже далеко не перша історія, пов’язана з порушенням авторського права українським сайтом обміну і з вимогами американців його за це покарати. 31 січня 2012 року інший український файлообмінник – EX.ua теж було закрито за рішенням суду. Проте, вже на початку лютого ресурс EX.ua відновив свою роботу.
Хто такий Артем Ваулін, тридцятирічний уродженець українського міста Харкова? Укрінформ протягом кількох годин намагався знайти про нього інформацію в Мережі: зусилля виявилися марними – жодного слова. Ваулін завбачливо не розміщував у Інтернеті особистих даних і фотографій, зокрема і у власному профілі на LinkedIn.
Та як би Артем Ваулін не ховався, його все одно знайшли і заарештували у Варшаві 21 липня 2016 року. Йому інкримінують діяльність, що спричинила збитки правовласників на суму $1 млрд, а також відмивання грошей. Це досить серйозні звинувачення: Ваулін може отримати до 5 років позбавлення волі за порушення авторських прав і до 20 за відмивання грошей. США уже надіслали Польщі прохання про екстрадицію Вауліна.
Як Вауліна обвели навколо пальця
Аби вистежити злочинця, влада США вдалася до рішення у дусі кримінального читва: підіслати до Вауліна агента під прикриттям легенди. Один із правоохоронців, які беруть участь в розслідуванні, прикинувся рекламодавцем і дізнався банківський рахунок, пов’язаний із KickassTorrents. Представник KickassTorrents надав дані латвійського банку для оплати реклами і просив «рекламодавця» ніде не згадувати про торрент-трекер.
Згодом «рекламодавець» вирішив замовити вже іншу рекламу і отримав від представника трекеру дані уже естонського банку. І владі США вистачило цих даних, щоби «на стику» інформації про обидва рахунки з’ясувати, що ними управляли з однієї адреси: Чикаго, Іллінойс, США.
Агент під прикриттям отримав також і електронну адресу Артема Вауліна – tirm@me.com. Його e-mail прив’язаний до аккаунту Apple, призначеного для сервісу користувачів.
Слідчі вивчили IP-дані користувача і переглянули транзакції, пов’язані з цією адресою. Сумнівів у тому, чим займався Ваулін, не залишилось, як і в тому, що зібрані докази будуть прийняті і розглянуті судом.
Як вину одного власника розмазати на мільйон користувачів
Справу Сполучені Штати проти Артема Вауліна передали до окружного суду Чикаго, який, для початку, ухвалив рішення заморозити банківський рахунок і сім доменних імен, пов’язаних із сайтом.
А от чи вдасться довести завдання українцем мільярдних збитків – ще під питанням.
Захисники файлообмінних сайтів наполягають, що такі ресурси не порушують основного закону Digital Millennium Copyright Act (Закон про авторське право в цифрову епоху), який часто використовують суди для звинувачення у злочинах щодо інтелектуальної власності.
Торент-сайти, за ствердженнями захисників, тільки забезпечують спільне використання даних. Тобто виходить, що закон порушують користувачі таких ресурсів, а не їхні власники, бо з технічної точки зору першоджерело контенту, що розповсюджується, зберігається не на серверах, а саме на комп’ютерах користувачів. Тому не виключено, що Артем Ваулін може вийти сухим із води.
Юлія Горбань
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас