Нова Концепція охорони здоров'я: що чекає українців після медреформи? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова Концепція охорони здоров'я: що чекає українців після медреформи?

Особисті фінанси
1819
Минулого тижня колегія та вчена рада Міністерства охорони здоров’я на спільному засіданні прийняли Концепцію побудови нової національної системи охорони здоров’я. Які зміни чекають на українців у сфері охорони здоров’я та надання медичних послуг у разі затвердження Концепції урядом і її впровадження?
Насамперед, за словами в. о. міністра охорони здоров’я Віктора Шафранського, Концепцією передбачені зміни в системі фінансування сфери охорони здоров’я – від фінансування лікарень, ліжок у лікарнях до фінансування медичної послуги як такої. Це, на переконання в. о. міністра, запустить ланцюгову реакцію і в майбутньому дозволить впровадити страхову медицину, а також істотно поліпшити якість медобслуговування.
«Тільки після того, як ми змінимо модель фінансування, ми зможемо запустити рушійні механізми, які призведуть до того, що зміняться і якість і доступність медичної допомоги, зміниться система управління, і доступність лікарських засобів», – сказав Шафранський.
Пацієнтам нададуть право вибирати лікаря, а лікарі будуть зацікавлені в тому, щоб пацієнти були здорові.
Раз на рік громадяни зможуть вибирати, до якого лікаря вони будуть звертатися в разі потреби. При цьому з медичним працівником необхідно буде укласти договір про надання медичних послуг.
Це, на думку чиновників, має істотно поліпшити якість медичного обслуговування, тому що підвищує відповідальність лікаря за стан свого підопічного.
Таку угоду зможуть укладати не тільки окремі громадяни, але й місцева громада. Це буде вигідно всім сторонам: громадяни обов’язково отримають лікування, у разі необхідності, а лікарю гарантована оплата праці.
З іншого боку, зарплата лікаря залежатиме не тільки від того, скільки людей довірили йому своє здоров’я, а від того, як він їх лікує.
«Маючи угоду з пацієнтом та установою охорони здоров’я, легше буде розрахувати, яку кількість пацієнтів прийняв лікар. Від цього буде залежати його заробітна плата, і буде легше контролювати якість, виходячи з того, що відносини між лікарем і пацієнтом будуть унормовані таким документом», – сказав Шафранський.
Крім того, у відповідності з кількістю укладених угод між пацієнтом і лікарем, буде створюватися Національний депозитарій медичної інформації, який міститиме інформацію про кількість пацієнтів, кількість лікарів та закладів охорони здоров’я.
Саме він стане базою, на основі якої працюватиме національний страховик.
ЗА НЕЖИТЬ ЗАПЛАТИТЬ ДЕРЖАВА, ЗА ОПЕРАЦІЮ ДОВЕДЕТЬСЯ ДОПЛАЧУВАТИ
Впровадження страхової медицини, згідно з Концепцією, планується розпочати з первинної ланки медичної допомоги – сімейних лікарів та екстреної допомоги. Держава визначить мінімальний перелік медичних послуг, на які має право кожен громадянин, і їх вартість, яку, відповідно, покриватиме страховка.
«На первинній ланці зараз лікується 80% звернень до лікаря, ось ці 80% будуть безкоштовними для пацієнтів», – зазначив Шафранський.
Державним страхуванням буде покриватися також лікування соціально небезпечних хвороб.
Окремою категорією, яка підпадає під обов’язкове державне страхування, є діти віком до 3 років.
У всіх інших випадках – спеціалізоване лікування, складні або дорогі хірургічні втручання або специфічна терапія – лікування буде проводитися на основі спільної оплати.
«Якусь частину буде оплачувати держава, а іншу буде оплачувати або страховий фонд, або приватні страховики. Також у громадянина буде можливість абсолютно легально платити за медичну послугу, яку надає заклад охорони здоров’я”, – сказав в. о. міністра охорони здоров’я.
ГОСПІТАЛЬНІ ОКРУГИ
Концепція передбачає і реформування мережі закладів охорони здоров’я шляхом створення так званих госпітальних округів.
Концепція передбачає, що вся високоспеціалізована медична допомога, така як складні операції, спеціалізована терапія, послуги вузькопрофільних фахівців будуть сконцентровані в центральній лікарні госпітального округу, яка матиме відповідних фахівців та все необхідне обладнання.
Планується, що така лікарня інтенсивного лікування буде обслуговувати населення в радіусі 60 км. При цьому чітко встановлюється і час, за який пацієнт повинен потрапити в лікувальну установу у разі невідкладної ситуації – 60 хвилин, так званий «золотий час».
Лікарня першого рівня буде розрахована на 100 тисяч населення, другого рівня – на 200 тисяч населення.
Зараз Міністерство охорони здоров’я вже завершує визначення меж госпітальних округів у всіх 25 областях України.
Разом з тим, ця реформа мережі закладів охорони здоров’я, як запевняють у МОЗ, не передбачає скорочення лікарень або лікарів. Ті центральні районні лікарні, які не стануть центрами госпітального округу, отримають статус лікарень планового або відновного лікування, та будуть обслуговувати тих пацієнтів, які не потребують високоспеціалізованого втручання.
«Вони залишаться, їм буде надана можливість перепрофілюватися, виходячи з їхніх потреб, з тієї кількості ліжок, які потрібні для лікування, відділень та напрямків лікування», – сказав Шафранський.
ЧИ ПОДЕШЕВШАЮТЬ ЛІКИ?
Згідно з концепцією, вже в серпні МОЗ планує запровадити принципи референтного ціноутворення на лікарські засоби, які закуповуються за державний кошт.
У МОЗ запевняють, що це дозволить домогтися здешевлення цін на ліки, які закуповує держава, мінімум на 20%.
Також планується запровадити механізм реімбурсації – відшкодування вартості ліків.
Це надасть пацієнтам можливість отримувати в аптеках необхідні препарати, а їх вартість повністю або частково компенсуватиме держава або страхові компанії.
Згідно з концепцією, планується розпочати з препаратів для зниження артеріального тиску та інсуліну.
«Пріоритетними будуть ті хвороби, які в першу чергу впливають на основні показники здоров’я населення – серцево-судинні хвороби і цукровий діабет. Їх лікування на амбулаторному етапі є більш ефективним і менш витратним в економічному плані», – сказав Шафранський.
Після того, як ця модель запрацює, планується включати в неї ліки від інших захворювань, які є дорогими для пересічних громадян.
Відшкодування вартості лікарських засобів буде проводитися відповідно до Національного переліку основних лікарських засобів, над яким зараз працює експертна комісія Міністерства охорони здоров’я.
Наталія Молчанова
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас