Україна збере на третину більше гречки в новому сезоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна збере на третину більше гречки в новому сезоні

Аграрний ринок
428
У минулому, 2015/16 МР Україна імпортувала майже 7,8 тис. т гречки – більше, ніж будь-коли раніше. Основний обсяг зернової завезли наприкінці сезону на тлі зростання дефіциту внутрішньої пропозиції цієї культури. Так, у травні й червні цього року, коли внутрішні ціни попиту на гречку досягли небувалих значень – 19-20 тис. грн/т, а відпускні ціни на гречану крупу зросли до 32-34 тис. грн/т, до України було ввезено 0,9 тис. т і 1,5 тис. т зернової відповідно, пише “ПроАгро”.
Нинішній зліт цін на гречку, що залишив далеко позаду попередню “гречану кризу” 2010 р., зумовлено скороченням виробництва зернової. У минулому році зернової в Україні було засіяно всього 132,2 тис. га, урожай же вдалося зібрати з іще меншої площі – 127,7 тис. га. За середньої врожайності культури 10 ц/га її валовий збір лише трохи перевищив 128 тис. т за потреби внутрішнього споживання від 150 тис. т. Настільки великий розрив між виробництвом і обсягом споживання вже з другої половини сезону почав стимулювати зростання цін на гречку і готову крупу, яке додатково було підстебнуте спекуляціями на дефіциті.
Подорожчання гречки, вирощування якої в останні роки для багатьох виробників було малоприбутковим, якщо не збитковим, спонукало їх у цьому році збільшити посівні площі під зернову. Крім того, в областях сільгосппідприємствам і фермерам виплачували по 500 грн дотації за кожен гектар, засіяний гречкою. В результаті, за даними компанії “ПроАгро”, під урожай 2016 р. аграрії засіяли цією культурою близько 150 тис. га. З огляду на сприятливі погодні умови, врожайність зернової, за нашою оцінкою, може скласти 11,5 ц/га, що означає збільшення її валового збору порівняно з минулим роком на 25-30% – до 165 тис. т.
Такий обсяг збору дозволить забезпечити бездефіцитний баланс споживання, призведе до скорочення імпорту і, за нашим прогнозом, знизить внутрішні ціни на гречку до 12 тис. грн/т після завершення жнив з поступовим її збільшенням протягом сезону максимально до 14-15 тис. грн/т.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас