Обмінникам спростять роботу з валютою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обмінникам спростять роботу з валютою

Валюта
1166
Національний банк не поспішає починати масові виїзні перевірки небанківських обмінників, щоб з’ясувати, чи виконують вони нові ліцензійні правила. Навпаки, він послабить їх: обмінникам не доведеться витрачатися на дорогі сейфи, валюту дозволять зберігати в найпростіших.
Спрощення обмінників
Національний банк пішов на поступки небанківським валютно-обмінним мережам і погодився знизити вимоги до сейфів. До початку 2016 року ці фірми могли використовувати для зберігання валюти всі класи сейфів, але з 1 січня правила змінилися. Всі нові обмінники, які виходили на ринок в цьому році, повинні були вже мати сейфи не нижче п’ятого класу опору. Тоді як мережі обмінників, що отримали ліцензію до початку 2016 року, повинні були перейти на нові правила з 1 липня. І якраз нині НБУ мав би почати перевіряти їх, чи виконали вони цю вимогу. Але регулятор заявив, що правила незабаром знову зміняться.
У розробленому, але ще не опублікованому проекті постанови НБУ пропонує повернути небанківським фінансовим установам право використовувати всі класи сейфів – від II до XIII. Цим вони будуть зрівняні у правах з банками. При цьому обмінники давно знали, що жорсткі вимоги до сейфів можна не виконувати. НБУ ще на спеціальній зустріч 12 травня пообіцяв їм послабити ліцензійні вимоги до зберігання валюти. «Учасники зустрічі піднімали питання доцільності встановлення в таких пунктах сейфів V рівня безпеки і можливість ослаблення вимог до захисту звітності, що надається банківському регулятору», – повідомили тоді в Нацбанку.
Сумарно у всіх валютно-обмінних мереж на поточний момент 3 084 офісів. Переобладнання обмінних пунктів сейфами більш високого класу захисту затратно: сейф п’ятого класу захисту коштує від 23 тис. грн, а другого – 9 тис. грн.
«Наша мета – розвиток прозорого та контрольованого легального ринку. Тому, з одного боку, ми підвищуємо вимоги до капіталу, звітності й структур власності, а з іншого – знаходимося в постійному діалозі з учасниками ринку, усуваючи зайві обмеження і бюрократичні перепони. Запропоновані зміни в класовості сейфів – один із прикладів ефективного діалогу з ринком», – пояснила в. о. заступника голови НБУ Катерина Рожкова.
Крім того, Нацбанк подвоїть максимальні ліміти готівки та інших цінностей, які можна зберігати в сховищах і сейфах. «Якщо раніше в сейфі другого класу опору можна було зберігати готівку в обсязі не більше 1 000 мінімальних заробітних плат, то після ухвалення постанови – 2 000», – сказали в НБУ. Ця норма торкнеться і банків, і обмінників. У сейфах класу V можна буде зберігати до 10 тис. мінімальних зарплат, XIII – понад 600 тис.
Перепишуть правила
Генеральні ліцензії, що дозволяють займатися валютно-обмінними операціями, є у 27 небанківських установ. «12 з них отримали такі ліцензії в 2016 році», – повідомили в прес-службі НБУ. А значить, саме у 15 компаній, які вже мали ліцензії на початок року, станом на 1 липня завершився перехідний піврічний період, коли вони повинні були виконати нові ліцензійні вимоги.
Наприклад, мінімальні вимоги до капіталу були підвищені з 200 тис. євро до 20 млн грн. Причому за такого капіталу в мережі не може бути більше 100 точок обміну валют. За кожне додаткове збільшення мережі на 50 відділень в капітал потрібно інвестувати по 5 млн грн.
За аналогією з банками валютно-обмінні мережі повинні розкрити структуру власності, вказавши кінцевого бенефіціара. Також Нацбанк посилив вимоги до безпеки пунктів обміну валют, вимагаючи всі операції проводити із застосуванням РРО, вести облік залишків гривні й валюти в касах на кінець дня і подавати звітність не щокварталу, а раз на місяць.
Станом на 18 липня в Нацбанку не змогли повідомити FinClub, чи всі компанії, які мають право проводити валютно-обмінні операції, виконали нові вимоги. «Всі компанії у встановлений термін (до 1 липня. – Ред.) подали необхідні документи. На даний момент ми вивчаємо подані структури власності, відповідність капіталу кількості заявлених структурних підрозділів тощо. Що стосується відповідності приміщень висунутим вимогам, це буде встановлено в ході виїзних перевірок», – сказали у відомстві. Коли будуть проведені перевірки, невідомо. За інформацією FinClub, графік ще не складено.
І якщо рівень виконання технічних вимог обмінниками може показати лише виїзна перевірка, то низький рівень їхньої публічності й прозорості видно і без перевірок. У більшості з них немає сайтів, а контактні номери телефонів відсутні навіть у базі Мін’юсту. Компанії, які все ж публікують свої телефони, можуть просто не відповідати на дзвінки. І навіть якщо вдається додзвонитися до головного офісу мережі, там виголошують правову мантру. «Ми працюємо в правовому полі й дотримуємося усіх вимог Нацбанку», – відповіли в компанії «Альфа Інвест».
У пошуках капіталу
Що стосується вимог до мінімального розміру статутного капіталу, то більшість компаній, які займаються валютно-обмінними операціями, виконали вимоги НБУ. Єдиний порушник – компанія «Абсолют Фінанс», яка контролює 1 335 точок. За даними Мін’юсту, капітал «Абсолют Фінансу» складає 85 млн грн, що дозволяє йому мати не більше 750 офісів. Так збіглося, що у компанії 31 липня закінчується термін дії трирічної ліцензії. Джерело в НБУ запевнило FinClub, що компанія подала документи на нову ліцензію, і в них зазначено, що кількість точок буде приведено до необхідного рівня. Однак поки компанія мережу тільки нарощує: ще позавчора у них було 1 316 точок, а вже сьогодні – 1 335.
Решта компаній навіть із запасом виконують вимоги до капіталізації. Наприклад, капітал «Октава Фінансу» складає 85 млн грн, що дозволяє їй мати до 750 точок, тоді як зараз їх у компанії 201. Із «запасом» капіталу також у «Конверсії» – 35 млн грн (можна мати 250 точок, зараз 57), “Української фінансової групи” – 72,1 млн грн (600; 298). У низки компаній, які отримали ліцензію в цьому році («Ліберті Фінанс», «24 онлайн», «Ікс», «Пост Фінанс», “Європейська платіжна система” та інших), лише по одному відділенню. «Ми дійсно отримали ліцензію в цьому році, але ще не почали проводити валютно-обмінні операції. Точок обміну валют у нас ще немає», – заявили в «Європейській платіжній системі».
Це означає, що «Абсолют Фінанс» зможе «продати» частину мережі чинним учасникам ринку. Це не складний процес: наприкінці 2015 року “Артем Банк”, що масово відкривав обмінники під виглядом відділень, «передав» їх банку «Софійський», в який потім увійшла тимчасова адміністрація.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас