Україна і Румунія підписали угоду про підключення ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і Румунія підписали угоду про підключення ГТС

Енергетика
346
Україна і Румунія підписали угоду про підключення газотранспортних систем (ГТС) для транспортування газу в Болгарію через територію Румунії та в реверсному напрямку.
Як повідомила прес-служба ПАТ “Укртрансгаз”, угода поширюється на маршрут газопроводу, який використовується для транспортування газу з України в Болгарію (точка підключення Негру Вода-1) через територію Румунії.
“Оператори систем планують забезпечити постійну і безперебійну потужність для транспортування газу в напрямку з України в Болгарію і безперебійну потужність для транспортування газу в реверсному режимі”, – зазначено в повідомленні.
У березні цього року віце-президент “Укртрансгазу” Мирослав Хімко повідомив про переговори з Румунією про можливість початку прокачування газу в бік України з жовтня після підписання відповідної угоди.
“Ми вже зійшлися на думці з румунською стороною: будуть окремі газопроводи для поставок в одному і протилежному напрямку. У жовтні 2016 року в них завершується термін контракту з “Газпромом”. З того часу вони вже зможуть працювати з нами”, – сказав він.
У прес-службі зазначають, що угода про підключення до міжнародного газопроводу повністю відповідає вимогам регламенту комісії ЄС 2015/703 від 30 квітня 2015 року, який запроваджує мережевий кодекс правил сумісності та обміну даними.
“Історично цей маршрут використовувався “Газпромом” для постачання газу в Болгарію, однак, після закінчення дії договору на використання газопроводу, оператори газотранспортних систем України і Румунії прийняли рішення в своїй діяльності керуватися нормативно-правовим регулюванням ЄС”, – пояснили в “Укртрансгазі”.
Угода про підключення до міжнародного газопроводу є частиною ініціативи CESEC (Central and South Eastern Europe Gas Connectivity) під керівництвом Європейської комісії для підвищення надійності міжмережевого підключення в цьому регіоні.
“Разом з недавно підписаними угодами між Грецією і Болгарією, Болгарією і Румунією щодо підключення до міжнародного газопроводу дана угода забезпечить двосторонній напрямок (проте на сьогодні тільки віртуальний північний напрямок) газового потоку з України до Греції, і, таким чином, це буде сприяти можливості для місцевих користувачів істотно диверсифікувати маршрути постачання газу”, – резюмується в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас