Ринок нерухомості. А якщо все-таки подвійне дно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок нерухомості. А якщо все-таки подвійне дно

Нерухомість
1196
На первинному ринку житла Києва затишшя. Останні кілька місяців ціни та кількість продажів у новобудовах застигли на одній позначці.
Основними причинами такої ситуації експерти називають стабілізацію гривні та незначне зростання ВВП за підсумками першого кварталу цього року.
В очікуванні того, як поведе себе курс валют далі, частина покупців відклала покупку.
Вони розраховують, що в разі зміцнення гривні ціни на житло будуть падати, принаймні на первинному ринку. Зараз купують житло ті, кому терміново потрібно вирішити квартирне питання.
Однак у разі зміцнення гривні різкого зниження вартості квартир очікувати не варто, кажуть експерти.
Продажі застигли в очікуванні
“На ринку затишшя останні пару місяців. Немає ні сплеску, ні падіння попиту”, – розповідає директор фінансово-будівельної компанії “Пагода” Клавдія Бондарева.
Така ситуація характерна для всього ринку первинної нерухомості.
“Продажі залежать від об’єкта і політики забудовника. У когось кількість угод зростає, у когось знижується. Але в цілому по ринку дійсно спостерігається штиль”, – підтверджує аналітик будівельної компанії “Інтергал-Буд” Анна Лаєвська.
В основному така ситуація характерна для житла економ- і комфорт-класу, частка якого в загальній кількості споруджуваних об’єктів становить більше 50%.
Точкою відліку тенденції можна вважати квітень. “У другій половині місяця попит просів і з того часу тримається на одному рівні”, – говорить директор відділу продажів будівельної компанії “Ліко-Холдинг” Лариса Ломакіна.
За даними компанії ARPA Real Estate, в квітні порівняно з березнем продаж на первинному ринку житла Києва впав на 10%. Хоча з початку року спостерігалося хоч не значне, але щомісячне зростання угод.
Тож спроба забудовників підняти ціни в березні, з розрахунком на стабільний попит, виявилася невдалою. Крім того, з квітня ціни в столичних новобудовах почали відкочуватися назад (див. графік).
Ринок нерухомості. А якщо все-таки подвійне дно
Гривня всьому голова
Причиною затишшя на ринку нерухомості забудовники називають стабілізацію курсу гривні.
“В останні роки на активність продажів квартир не так впливали акції і програми лояльності, як курс валют. Падіння або зростання гривні вело до сплеску угод”, – заявляв журналістам на одній з прес-конференцій президент ХК “Київміськбуд” Ігор Кушнір.
За його словами, після стабілізації гривні кількість угод скоротилася і зараз квартири купують ті, кому терміново потрібно вирішити квартирне питання.
Ті ж, хто купував нерухомість з метою отримання доходу або збереження заощаджень від знецінення, відклали придбання, чекаючи, як поведе себе курс гривні далі.
Керуючий директор ІК Dragon Capital Володимир Тимочко додає, що споживач адаптувався до нестабільної ситуації, і тепер йому потрібен час, щоб звикнути до більш-менш стабільної ситуації.
“Гривня зміцнилася всього пару місяців назад. Споживач не розуміє, що робити, купувати або почекати, раптом курс валют буде падати”, – додає експерт.
Неясні перспективи
Забудовники сподіваються, що поліпшення економіки країни призведе до активності попиту.
“При подальшому зміцненні гривні ми очікуємо поліпшення очікувань населення. У свою чергу це призведе до зростання їхніх витрат”, – говорить Лариса Ломакіна.
Тому знижувати ціни, як влітку минулого року, забудовники не планують. Нагадаємо, тоді через падіння продажу знижки на житло в новобудовах досягали 30%. Таким чином, відбувалося приховане зниження цін. “Знижувати вартість далі нікуди. Ми і так працюємо на межі рентабельності”, – говорить Кушнір.
Керівник відділу продажу будівельної компанії Geos Андрій Савчук каже, що в разі, якщо в липні почнеться зростання продажу і компанія перекриє падіння минулих місяців, вона буде планомірно піднімати ціни в своїх об’єктах.
Незалежний експерт ринку нерухомості Ярослав Цуканов упевнений, що дно ще не досягнуто.
“У нестабільній ситуації, коли зростає інфляція, знижується рівень життя населення, ціни на нерухомість не можуть рости. Дно на ринку настане приблизно через півроку після стабілізації економіки”, – говорить експерт.
Він додає, що за цей час ціни йтимуть за інерцією вниз. Але після того як банки запустять програми кредитування, а населення звикне до нової стабільної ситуації, ціни на житло почнуть помітно зростати. Не різко, а плавно вгору слідом за зростаючим попитом, прогнозує Цуканов.
Втім, Володимир Тимочко з Dragon Capital вважає, що говорити про те, чи досяг ринок дна, з повною упевненістю можна буде лише в ретроспективі. Тобто коли дно вже буде пройдено.
“Тим не менш, на фоні невисокого зростання ВВП в першому кварталі, а також зміцнення гривні, вже зараз є відчуття, що найгірше позаду”, – додає експерт.
Вероніка Гаврилюк
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас