Все нажите непосильною працею: НАБУ передало до суду справу екс-нардепа Шпака, який вкрав з бюджету 114 млн гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Все нажите непосильною працею: НАБУ передало до суду справу екс-нардепа Шпака, який вкрав з бюджету 114 млн гривень

Кримінал
654
Антикорупційне бюро подало до суду звинувачення у справі колишнього депутата Василя Шпака, який через “Украгролізинг” викрав з державного бюджету 114 млн грн.
Про це повідомив спеціалізований антикорупційний прокурор Назар Холодницький в ефірі телеканалу “112 Україна”.
“Сьогодні прокурорами антикорупційної прокуратури затверджено обвинувальний акт з обвинувачення батька і сина Шпака Василя Федоровича і Шпака Миколи Васильовича”, – зазначив він.
“Це стара справа, яка давно і довго шуміла, а потім раптово стихла, але ми про неї пам’ятали. Василь Шпак, який протягом 2000-2002 року очолював НАК “Украгролізинг”, був народним депутатом четвертого скликання, членом комітету Верховної Ради з питань бюджету і мав вплив на розподіл бюджетних коштів, в тому числі на бюджетне фінансування ПАТ НАК “Украгролізинг”, – нагадав Холодницький.
За злочинною схемою, розробленою старшим Шпаком, “Украгролізинг”, де директором тоді працював його син, мав укладати договори з підприємствами – виробниками сільгосппродукції на поставку обладнання за держкошти, однак такі операції мали бути фактично безтоварними.
Микола Шпак, використовуючи своє службове становище і зловживаючи ним, повинен був забезпечувати укладання таких договорів, перерахування коштів та подальше приховування злочину.
Встановлено, що матеріальний збиток державі склав 114 млн гривень.
“Батько і син Шпаки звинувачуються в розтраті й заволодінні чужим майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем групою осіб за попередньою змовою. У зазначених провадженнях нами накладено арешти на майно підозрюваних на суму близько 50 млн грн. Акт сьогодні був затверджений і направлений для розгляду в суд”, – розповів Холодницький.
За інформацією прокуратури, в 2011-2012 роках між фермерським господарством та НАК “Украгролізинг”, яку очолював Микола Шпак, був укладений договір про закупівлю техніки і обладнання на суму 110 млн гривень, з яких тільки 9 млн були витрачені за цільовим призначенням. Як з’ясувалося, фермерське господарство належало дружині Василя Шпака, а гроші були переказані на рахунки фіктивних підприємств, підконтрольних сім’ї.
Як повідомляється на сайті НАК “Украгролізинг”, в 2015 році компанія отримала чистий прибуток у сумі 4 870 тис. гривень. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 23.03.16 № 228 визначено базовий норматив відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів, який становить 75% від прибутку. Таким чином, компанією були нараховані та сплачені 24 червня ц. р. до державного бюджету України дивіденди в сумі 3 652 716 гривень.
Нагадаємо, Василь Шпак в 2007-2012 роках був депутатом Ради від фракції Блоку Литвина і Народної партії.
Микола Шпак був звільнений з посади голови правління “Украгролізингу” у вересні 2013 року.
У січні 2014 року в “Украгролізингу” виявили розтрату 360 млн гривень. Ревізія стосувалася періоду з 1 жовтня 2012 року до 1 жовтня 2013-го.
За матеріалами:
112
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас