Водіїв змусять платити більше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Водіїв змусять платити більше

Особисті фінанси
2628
Страховики підготували нові тарифи «автоцивілки». Найбільше подорожчає страховка для мешканців Львова, міст – супутників Києва, а також для таксистів. Максимальна знижка за беззбиткову їзду знизиться з 50% до 20%, але з’явиться страхова шкала для електромобілів.
Поліси ОСАЦВ можуть подорожчати. Президія Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ) затвердила нові коригувальні коефіцієнти для розрахунку вартості “автоцивілки”. «9 червня це рішення було підтримано більшістю голосів. Проти висловився лише один член президії», – повідомило FinClub джерело на страховому ринку.
Актуарні розрахунки для перегляду тарифів здійснив «Інститут ризику». «Наше завдання полягало в тому, щоб розрахувати і оцінити всі можливі ризики і врахувати їх у вартості поліса», – пояснив генеральний директор «Інституту ризику» Юрій Іванько. Базовий страховий платіж не змінюється – 407 грн. Основні зміни торкнуться коефіцієнта К2, який визначає вартість страхування залежно від місця реєстрації транспортного засобу.
У передмісті дорожче
Найбільше постраждають мешканці передмість і міст – супутників Києва: Борисполя, Боярки, Броварів, Бучі, Василькова, Вишгорода, Вишневого, Ірпеня та Софіївської Борщагівки (про це йдеться в проекті документа, який є у FinClub). Якщо зараз їхній коригувальний коефіцієнт становить 1-2,5, то новими правилами передбачено його підвищення до 2,3-3,4.
Більше доведеться платити і жителям Львова: автори розрахунків «прирівняли» їх до мешканців Одеси та Харкова. Якщо раніше для львівського транспортного засобу К2 становив 1,8-2,8, то пропонується 2,55-3,6 (для Одеси і Харкова коефіцієнт незначно виросте з рівня 2,3-3,5). Мінімальний коригувальний коефіцієнт для Києва виріс із 3,2 до 3,4. Незначно виростуть коригувальні коефіцієнти і для інших населених пунктів.
Зміни торкнуться також транспорту для перевезення пасажирів і таксі: коефіцієнт К3 виросте з 1,1-1,5 до 2-4. Планується ввести новий коефіцієнт для автомобілів до 2000 року випуску: страховики зможуть страхувати такі транспортні засоби з коефіцієнтом 0,9.
Від нових правил постраждають безаварійні водії. Якщо раніше страховик міг встановлювати для них знижку в розмірі 50% від вартості поліса, то незабаром знижка не буде перевищувати 20%.
Ухвалюючи це рішення, президія зобов’язала дирекцію у двотижневий термін подати документи на узгодження в Нацкомфінпослуг. Але документи досі не були подані в комісію.
Електрокари отримають по ОСАГВ
Нововведення торкнеться і власників електромобілів. У чинних правових актах немає правил страхування електромобілів, а базовий критерій для страхування традиційних транспортних засобів – об’єм двигуна – до електромобілів непридатний. Тому, за рекомендацією регулятора, страховики орієнтувалися на потужність електромобіля, після чого добирали аналогічні за потужністю автомобілі з двигуном внутрішнього згоряння і під час розрахунку страховки для електромобіля орієнтувалися на них.
Зараз же пропонується для електромобілів встановити коефіцієнти, прив’язані не до обсягу двигуна, а до його потужності. Коефіцієнт для автомобілів потужністю до 50 кВт складе 1-1,25 (еквівалент обсягу двигуна до 1 600 куб. см), 51-100 кВт – 1,22-1,53 (аналог двигуна 160-2 000 куб. см), 101-120 кВт – 1,31-1,64 (2 001-3 000 куб. см), від 121 кВт – 1,68-2,1 (від 3 001 куб. см).
Узаконити неузаконене
Більшість компаній і зараз де-факто працює за новими тарифами. «По суті, в МТСБУ хочуть узаконити з невеликими коригуваннями ті положення, які вже рік діють як рекомендації МТСБУ», – вважає генеральний директор асоціації «Страховий бізнес» В’ячеслав Черняховський.
Наприкінці березня минулого року президія МТСБУ рекомендувала страховикам відмовитися від мінімальних коригувальних коефіцієнтів. Тоді вартість ОСАЦВ зросла в середньому на 30-35%. «Деякі, м’яко кажучи, не зовсім добросовісні компанії можуть ігнорувати рекомендації МТСБУ, при цьому механізмів впливу на таких учасників ринку бюро практично не має. Якщо ж ці правила затвердить Нацкомфінпослуг, не виконувати їх буде складніше», – говорить топ-менеджер однієї зі СК. За рахунок того, що всі компанії перейдуть на нові правила, середня вартість ОСАЦВ, за попередніми розрахунками, виросте лише на 5%.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас