Пенсії "по-новому": для кого збільшили пенсійний вік і хто на черзі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсії "по-новому": для кого збільшили пенсійний вік і хто на черзі

Казна та Політика
7284
Кабінет міністрів України вирішив скоротити перелік спеціальностей і посад, працівники яких мають право виходити на пенсію на пільгових умовах. Представники профспілок упевнені: нововведення вплинуть на 418 тисяч українців. Тепер вийти раніше на “заслужений відпочинок” не зможуть не тільки директори шахт і головні інженери, а й багато медиків.
24 червня уряд на 40% скоротив перелік професій і посад зі шкідливими умовами праці. Раніше більше мільйона українців мали право виходити на “заслужений відпочинок” до пенсійного віку. За попередніми оцінками Конфедерації вільних профспілок України (КВПУ), постанова торкнеться понад 400 тисяч українців.
Із 72 категорій, працівники яких зайняті в шахтах, у новому списку залишаються лише 2 категорії: працівники, які повний робочий день проводять під землею, й ті, хто обслуговує персонал, зайнятий під землею (медперсонал у шахтах, співробітники служби зв’язку під землею). Водночас більше не виходитимуть раніше на пенсію директори шахт, механіки, енергетики, інженери, технічні керівники та їхні заступники, майстри.
Те ж стосується і співробітників метрополітену, будівельників, які працюють під землею. Якщо в старому списку спеціальностей були практично всі працівники: від головного інженера до електрика, то згідно з новим списком раніше на пенсію зможуть виходити лише ті, хто зайнятий підземними роботами.
Коли виходять на пенсію в інших країнах
Середній вік виходу на пенсію в країнах Європейського Союзу – 65 років. Ще в 2010-му році Єврокомісія рекомендувала підвищити пенсійний вік до 70 років. Уже зараз німці отримують пенсію за віком із 67 років. В Європі раніше за всіх на “заслужений відпочинок” виходять українці, росіяни і білоруси. В Україні з 2011-го року збільшують вік виходу на пенсію жінок (з 55 до 60 років), в Білорусі, за рішенням уряду, чоловіки виходитимуть на пенсію в 63, жінки – в 58 років. Водночас у Росії тільки почали говорити про необхідність підвищувати пенсійний вік.
Пенсії "по-новому": для кого збільшили пенсійний вік і хто на черзі
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас