Марс був копією Землі, - NASA — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Марс був копією Землі, - NASA

Світ
2551
Команда вчених з Лос-Аламоської національної лабораторії (США) оголосила про виявлення оксидів марганцю в марсіанських гірських породах, повідомляється на сайті американського космічного агентства NASA.
Повідомляється, що високомарганцевистий матеріал було виявлено марсоходом Curiosity в ущелинах у піщанику в області Кімберлі кратера Гейл.
На думку вчених, це може свідчити про високий рівень вмісту кисню в стародавній атмосфері Червоної планети. Знахідка неабияк спантеличила дослідників.
“На Землі багаті на марганець породи можуть формуватися лише за дотримання однієї з двох умов: наявність високого рівня кисню або присутність особливих мікроорганізмів, – говорить провідний автор дослідження Ніна Ланца. – Ось ми і думаємо, звідки на Марсі взялися ці молекули?”
Дослідники схиляються до версії про великий вміст кисню, через що, на їхню думку, в давнину Марс був дуже схожий на Землю. Джерелом кисню могла стати, наприклад, вода, яка розщеплювалася під дією космічної радіації на водень і кисень. Комп’ютерне моделювання показало, що це можливо. За таких умов легший водень випаровується в космос, а кисень хімічно зв’язується речовиною гірських порід і залишається в атмосфері.
За словами Ланца, такий сценарій почасти пояснює домінування на поверхні Марса червонуватих оксидів заліза. Водночас учені визнають, що для окислення марганцю до того стану, в якому він був виявлений, потрібні набагато вищі концентрації кисню в атмосфері. До речі, дослідники поки не відкидають і версію про присутність в минулому на Червоній планеті великої кількості мікроорганізмів.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас