"Нафтогаз" продавав своїй "дочці" газ за завищеною ціною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" продавав своїй "дочці" газ за завищеною ціною

Енергетика
526
НАК “Нафтогаз України” продавав технологічний газ своїй дочірній компанії ВАТ “Укртрансгаз” за ціною 8 812,8 гривень за тонно-кілометр.
Як наголошується, в лютому “Укртрансгаз” оголосила тендер на постачання 1,8 мільярда кубометрів технологічного газу. На торги держкомпанії надійшла тільки одна заявка від ТОВ “Нафтогазгруп “Деметра” на суму 13,14 млрд грн.
Через відсутність конкурентів були призначені нові торги на квітень 2016 року, на які прийшло п’ять компаній, чотири з яких було відхилено через недоведену можливість постачання необхідного обсягу.
На тендері “Укртрансгазу” залишився тільки один учасник – “Нафтогаз України”.
Як зазначається, торги довелося скасувати через відсутність конкуренції, і за законом “Укртрансгаз” мав перейти до третьої фази – оголошення переговорної процедури з “Нафтогазом” на постачання необхідної кількості технологічного газу після послідовного скасування двох відкритих торгів.
“Однак відкриті торги було скасовано ще в квітні. А переговорку не оголошено й зараз, через два місяці після останньої невдачі”, – пишуть “Наші гроші”.
На запит до “Нафтогазу” щодо ціни постачання технологічного газу “Укртрансгазу” згідно з договором 1504000825-ВТВ, укладеним в квітні 2015 року, виданню відповіли, що в 2015 році тариф на технологічний газ склав 8 812,80 грн/ткм.
Як наголошується, в травні 2016 “Нафтогаз” вже знижував свій прайс для промисловості, а приватні компанії були готові продавати газ по 7 тисяч грн (про це свідчать лютнева пропозиція “Деметри” і квітнева пропозиція самого “Нафтогазу”).
“Більш того, “Нафтогаз” нам відповів, що в травні газ для “Укртрансгазу” вже коштував 6 638,40 грн/ткм і зараз готується нова угода за цією ціною до кінця року”, – пише видання.
Крім того, видання пише, що згідно із запитом до “Нафтогазу” про ціну від січня до травня виходить, що якнайменше чотири місяці компанія купувала технологічний газ по 8 812,80 грн/ткм, хоча на ринку був дешевший газ.
За матеріалами:
Наші гроші
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас