Україні загрожують віялові відключення світла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні загрожують віялові відключення світла

Енергетика
6318
В Україну повернулися проблеми з електроенергією: днями Міненерго закликало населення і підприємства знизити споживання електрики в липні й серпні, зазначивши, що з’явилася ймовірність віялових відключень. Журналісти дізналися, в чому причина енергетичної проблеми й чи чекати українцям повторення торішніх літніх “блекаутів”.
Заступник міністра енергетики Олександр Светелик називає ситуацію складною. За його словами, на сьогоднішній день не працює залізниця на поставки енергетичного вугілля (левову частка шахт, де його видобувають, розташовано на неконтрольованій території Донбасу), і Міненерго через дефіцит довелося імпортувати з РФ 600 МВт електричної потужності. Крім того, було прийнято рішення запустити газомазутні блоки на Трипільській і Запорізькій ТЕС. “Звертаємося до населення, підприємств: для запобігання відключенням просимо максимально скоротити споживання електрики в липні-серпні. Важливо зберегти запаси вугілля напередодні осінньо-зимового сезону”, – говорить Светелик.
При цьому співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич відзначає: якщо не вирішити питання постачання енергетичного вугілля, то віялових відключень не вдасться уникнути. “Якщо порівнювати з початком червня, кількість антрациту на складах скоротилася приблизно на 30%, – його не везуть з початку місяця. І в такій ситуації віялові відключення електрики – лише питання часу”, – підкреслив він. Нагадаємо, минулого літа через дефіцит електроенергії відключення “накрили” кілька областей України. Причиною стало скорочення видобутку енергетичного вугілля на 50% і зупинка кількох блоків АЕС для ремонту, який триває і сьогодні.
Директор енергопрограм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський, підтверджує дефіцит електроенергії та пояснює, чому невигідно закуповувати “імпортне світло”. Річ у тім, що воно коштуватиме близько 2 грн за кіловат, тоді як на вітчизняних ТЕС, за всіх витрат на вугілля, його підсумкова вартість дорівнює 1,1 грн. “Ми можемо наростити потужності за рахунок вугільної та гідрогенераціі. Сумарно це до 50% електрики, яку ми можемо виробити. Але тоді є ймовірність, що не вистачить вугілля на зиму. У цій ситуації без імпорту не обійтися”, – говорить Землянський.
Експерти відзначають, що проблеми можна уникнути, якщо стане прохолодніше. Однак, за даними Гідрометцентру, в найближчі дні на більшій частині країни збережеться спека.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас