Що зміниться після зниження облікової ставки до 16,5%, - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що зміниться після зниження облікової ставки до 16,5%, - банкіри

Кредит&Депозит
1910
Банкіри не очікують істотних змін для відновлення кредитування від зниження облікової ставки Національного банку до 16,5%.
“Зниження облікової ставки – це дуже позитивний сигнал для ринку, але істотних змін від такого кроку НБУ, на жаль, чекати не варто. Цьому перешкоджають реалії нашого ринку”, – вважає голова правління Укрсоцбанку Тамара Савощенко.
На її думку, активізації кредитування заважає висока ціна ресурсів, що їх залучають банки, а також проблеми в сфері захисту прав кредиторів.
“Зараз банки пропонують кредити переважно своїм перевіреним клієнтам, у яких ціна ризику є не такою високою”, – пояснила банкір.
При цьому вона зазначила, що, швидше за все, незабаром на ринку відбудеться невелике зниження ставок на вклади.
Але оскільки через інфляційні очікування населення і низьку довіру до банків клієнти не готові поки розміщувати свої кошти на депозит з низькою прибутковістю, різкого зниження ставок на вклади не буде.
Член правління ОТП Банку Володимир Мудрий також вважає, що після деякого тимчасового лага можна буде очікувати пропорційного зниження ставок – як по депозитах, так і по короткострокових кредитах.
За його прогнозами, до кінця року рівень облікової ставки можна очікувати на рівні показника інфляції або трохи нижче.
У свою чергу, директор департаменту розвитку банківських продуктів Ідея Банку Сергій Міщенко вважає, що зниження облікової ставки – позитивний сигнал для підприємств.
НБУ, сьогодні знижуючи або збільшуючи облікову ставку, буде намагатися впливати на вартість короткострокових ресурсів. Банки будуть “озиратися” на розмір облікової ставки, але основну роль у визначенні розміру ставки по кредитах все одно гратимуть процентні ставки по депозитах і розмір ризику по даному кредиту. Як ми бачимо, зниження ставок по кредитах, в першу чергу, залежить від депозитів, і зниження ставок по депозитах надасть основний вплив на зниження ставок по кредитах. У разі зниження процентних ставок по депозитах на 2-3% ставки по кредитах знизяться майже симетрично”, – зазначив банкір.
Нагадаємо, з 24 червня НБУ знизив облікову ставку з 18% до 16,5%. Раніше, 22 квітня Національний банк знизив облікову ставку з 22% до 19%.
З 4 березня 2015 року НБУ підвищив облікову ставку з 19,5% до 30%. Потім НБУ неодноразово зберігав облікову ставку на рівні 30%. 28 серпня 2015 року НБУ знизив облікову ставку до 27%, а 25 вересня – до 22%.
Національний банк знизив облікову ставку з 22% до 19% з 22 квітня, а 27 травня – з 19% до 18%.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас