Для чого Швеція скуповує сміття? Світовий досвід боротьби зі смітниками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для чого Швеція скуповує сміття? Світовий досвід боротьби зі смітниками

Світ
3690
Сьогодні майже в кожній розвинутій країні світу сортування і переробку відходів поставлено «на конвеєр», часом досягаючи 99%. Так повелося, що питання екології мало турбують пересічних українців. Через це і безліч наших проблем зі сміттям: для нього вже давно немає місця, воно постійно горить, забруднює стічні води і ґрунт. Однак світовий досвід показує, що сортування і переробка відходів може не тільки зробити придатними для пиття річки і стічні води, але й суттєво зменшити споживання імпортних енергоресурсів, а також здешевити багато товарів і виробництва.
НІМЕЧЧИНАПРОТИ ПОЛІГОНІВ
Одним зі світових лідерів переробки відходів по праву вважається Німеччина. Ще в середині 80-х років країні пророкували потонути у смітті через надмірне захоплення одноразовим споживанням. Проте в 1990 році була прийнята нова державна система «Duales System Deutschland GmbH». Вона виявилася настільки ефективною, що в одному тільки Берліні майже 90% домогосподарств беруть участь у процесі роздільного збору сміття. Це при тому, що жодних санкцій за порушення порядку система не передбачає.
Важливим в історії переробки німецького сміття можна назвати 2005 рік. Саме тоді країна позбавилася від практики використання сміттєвих полігонів. Сьогодні з 300 полігонів, які функціонували в 2004 році, залишилося менше половини. Однак навіть вони задіяні лише для захоронення відходів, що не піддаються переробці.
У типовому німецькому дворі чи будинку можна зустріти як мінімум 5 різнокольорових контейнерів для збору сміття. Чорний – для несортованого сміття, коричневий – для органічних відходів, синій – для паперу, жовтий – для упаковки і пластику, зелений – для кольорового скла, зелений з білою смугою – для безбарвного. Щорічно кожен житель Німеччини отримує поштою особливий лист – в ньому детально описується, як і куди потрібно викидати побутові відходи, є інформація про те, в які дні буде вивозитися той чи інший тип сміття наступні 12 місяців.
У Німеччині переробкою різного сміття займаються різні компанії, що робить процес більш децентралізованим.
Цікава ситуація з великогабаритними відходами. Якщо німцю доведеться викинути холодильник, він повинен замовити спеціальну машину або самостійно відвезти його в пункт прийому великогабаритного сміття. Однак не зроби він що-небудь з перерахованого вище, а просто викинь обридлий холодильник на вулицю, то його не спіткає ніяке покарання. Система працює виключно на особистій відповідальності громадян.
Цікавий факт – майже 90% склотари в Німеччині зроблено з переробленої вторинної сировини. Причому питання навіть не в економічному ефекті, як зізнаються самі німці, а виключно екологічному. За кожну здану пластикову пляшку людина отримує купон на 50 центів. Між тим, в ціну будь-якого бутильованого напою окремо включені додаткові 50 центів як вартість тари. Якщо у вас є купон – можете цю суму не платити, а просто обміняти його на нову тару. І знову система не передбачає стимулів, вона нейтральна стосовно людини, але бережлива до природи.
Більша частина сміття в Німеччині сьогодні спалюється. Пара надходить на електростанції, де змушує працювати генератори. Так, наприклад, в одному тільки Берліні майже 12% електроенергії, необхідної для домогосподарств, виробляється таким чином.
Інший варіант утилізації – ферментація, коли зі сміття отримують майже чистий метан. Їм, наприклад, заправляють сміттєзбиральні машини або громадський транспорт.
Німеччина – приклад країни, яка за 25 років змогла уникнути неминучого сміттєвого колапсу, і прийшла до системи сортування та утилізації 95% відходів. Прекрасний кейс для України або будь-якої іншої країни, яка володіє величезними переповненими сміттєвими полігонами, повною відсутністю культури роздільного викидання відходів, а також стоїть на порозі екологічної катастрофи.
ШВЕЙЦАРІЯ – 2 ФРАНКИ ЗА 5 КГ ВІДХОДІВ
Майже класичним можна назвати приклад системи збору і переробки відходів у Швейцарії. Сьогодні це країна, в якій кожен пакет несортованого сміття коштуватиме його власнику кілька франків, а штрафи за «неоплачені» відходи досягають десятків тисяч франків.
Швейцарія вважається одним з лідерів по утилізації та переробці відходів у Європі. Вже у 2000 році в країні були заборонені сміттєві полігони, тому сьогодні більше половини всього сміття йде на переробку, а решта спалюється.
Наприклад, на повторну переробку тут потрапляє до 90% склотари.
Те ж саме можна сказати про 60% всіх батарей, які люди не ризикують просто викидати в урни.
Також в країні переробляють 60% паперу, який необхідно здавати тільки окремо від картону (його переробка коштує дорожче, отже, лише 30% картону переробляється).
Що стосується алюмінію і жерсті, то 90% алюмінієвих і 70% консервних банок також знаходять друге життя.
В Швейцарії необхідно окремо викидати олію, а за утилізацію трупів домашніх вихованців взагалі стягується додаткова плата.
Також в країні не можна самостійно міняти машинне мастило – його здача вимагає додаткових коштів, і міняти мастило мають право тільки автосервіси. Вартість однієї процедури може досягати 50 франків.
Однак подібна ситуація не була характерна для країни аж до 80-х років минулого сторіччя. Тоді країна була класичним прикладом суспільства бездонного споживання – річки і озера були забруднені промисловими і сільськогосподарськими відходами, в ґрунтах була величезна кількість штучних добрив, а тварини і рослини зникали з незавидною регулярністю. Нова політика, яку Швейцарія стала поступово вводити з 1981 року, привела до помітного поліпшення екологічної ситуації.
Частину сміття, яке не вдалося відсортувати, швейцарці просто спалюють, пускаючи енергію на опалення будинків і виробництво електрики.
Той факт, що швейцарці дбайливо ставляться до природи, багато в чому викликаний економічними чинниками. Будь-яка людина в Швейцарії може викидати скільки завгодно сміття, не сортуючи його. Але за кожні 5 кілограмів побутових відходів доведеться заплатити від 2 до 3 франків. З іншого боку, в спеціальних пунктах прийому у людини заберуть телевізор або старий холодильних безкоштовно. Те ж саме стосується макулатури і багатьох інших відходів. Подібні фінансові стимули створюють цілі черги в пунктах прийому сміття, змушуючи швейцарців не тільки дбайливо відсортовувати сміття, але і спеціально їхати в місце його прийому.
ФРАНЦІЯЛІБЕРАЛЬНІ ПОРЯДКИ
Після Німеччини і Швейцарії, Францію можна назвати ліберальним раєм для тих, хто не любить перебирати свої побутові відходи.
Система сортування у Франції дуже проста – є всього два контейнери. Один служить для збору вторинної сировини, що переробляється, інший для всього того, що не переробляється. До першого відносять пляшки, банки, спеціальні упаковки і папір. Решта сміття автоматично підпадає під другу категорію.
Також іноді сміття у Франції може бути відсортоване на чотири категорії. Побутові або харчові відходи складають у зелені баки. Контейнери жовтого кольору призначені для упаковки (металевої, пластикової та картонної), білі баки – тільки для скла (але туди забороняється викидати зіпсовані лампи), баки синього кольору – для газет, журналів, картону.
Французька система не передбачає покарань або заохочень за сортування сміття. Виключно особиста відповідальність громадян.
У багатьох магазинах можна знайти пункти прийому батарейок, лампочок або дрібної побутової техніки.
Цікаво те, що на вулицях французьких міст окремо можна зустріти урни для одягу. В них людина викидає ті речі, які можна носити. Далі одяг перебирається і йде в благодійні організації, які займаються обслуговуванням таких контейнерів.
ШВЕЦІЯПЕРЕРОБЛЯЄ 99% СМІТТЯ ТА ІМПОРТУЄ ЩЕ 700 ТИСЯЧ ТОН ВІДХОДІВ
Справді успішними в питанні переробки сміття можна вважати шведів. Сьогодні Швеція переробляє більше 99% своїх відходів, ще й попутно імпортуючи майже 700 тисяч тонн сміття з інших країн.
Все почалося в 70-х роках 20 століття. Тоді Швеція – країні з суворим кліматом і повністю залежна від поставок природного газу, вирішила змінювати енергетичну ситуацію. Вчені і політики вивчили, що кожен швед виробляв 1-1,5 кілограма сміття на день. З іншого боку, 4 тонни побутових відходів з лишком компенсує використання однієї тонни нафти. Нехитра логіка привела шведів до єдино правильного рішення. Країна серйозно зайнялася переробкою сміття.
На сьогодні у Швеції пріоритетом виступає не утилізація сміття, а його переробка. Шведські домогосподарства роздільно збирають газети, пластик, метал, скло, електричні прилади, лампочки і батарейки. Також в окремі мішки викидаються харчові відходи. Далі це все переробляється, використовується або знову йде на добрива.
Газети перетворюються на паперову масу, пляшки використовуються повторно або переплавляються в нові елементи, пластикові контейнери стають пластичною сировиною; їжа компостується і стає добривом або біогазом. Саме таким газом потім заправляють громадський транспорт. Стічні води очищаються до такої міри, що їх можна пити. Спеціальні вантажівки їздять по місту і забирають електроніку та небезпечні відходи, хімічні речовини. Фармацевти приймають залишки ліків. Об’ємні відходи шведи відвозять на переробні центри на околицях міст.
Відходи – відносно дешеве паливо, а у Швеції вигадали ефективну та прибуткову технологію перетворення побутових відходів на електроенергію. Шведи навіть імпортують понад 700 тисяч тонн відходів з інших країн.
Утилізація твердих відходів забезпечує 20% тепла у шведських будинках. Сьогодні таким чином опалюється майже 900 тисяч шведських домогосподарств.
Цікаво, що тонна перероблених пластикових пляшок дозволяє виробити достатньо енергії, щоб повністю забезпечити потреби одного домогосподарства.
У Швеції на відходах функціонує 30 електростанцій, що спалюють 5,5 млн тонн сміття за рік.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас