Гарі Роше: як взаємодія держави і комерційних банків допоможе зробити Україну одним з лідерів світового агроринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гарі Роше: як взаємодія держави і комерційних банків допоможе зробити Україну одним з лідерів світового агроринку

Аграрний ринок
366
Гарі Роше, викладач Міжнародного інституту менеджменту, радник Банку Кредит Дніпро з питань кредитування сільського господарства, екс-керівник проектів Світового банку в Україні, розповідає про те, як щільна взаємодія держави і комерційних банків допоможе зробити Україну одним з лідерів світового агроринку.
Згідно із заявленими в МінАПК цілями і подальшими діями, саме малі та середні агровиробники зможуть стати драйвером цієї перспективної галузі. І допомогти їм повинні, на мій погляд, українські комерційні банки.
Крім того, така взаємодія цілком вписується в запропонований урядом проект реформи «3+5». Поряд із земельною реформою і реформою держпідприємств одним з напрямків, заявлених Міністерством аграрної політики і продовольства, є реформа державної підтримки невеликих фермерських господарств. Реалізація цих трьох напрямків відкриває можливості для нових проектів: розвиток сільськогосподарських територій, розширення ринків збуту, зрошення, розвиток органічного виробництва та нішевих культур, підвищення безпеки та якості харчової продукції.
Зі світової практики
У нещодавно опублікованій групою Світового банку доповіді G20 особлива увага приділяється ролі приватних комерційних банків і відповідної державної політики в розвитку сільського господарства.
Зокрема, роль урядів у першу чергу полягає в створенні такої нормативно-правової бази, яка відкривала б більше можливостей для кредитування агросектора.
На мій погляд, українська стратегія «3+5» відповідає висновку «Великої двадцятки».
Дуже важливо, що в розвинених країнах Європи і Північної Америки інститут сімейного фермерства завжди був у пріоритеті для урядів. До підтримки і розвитку невеликих господарств у цих державах підходять фундаментально, займаючись дослідженнями даної галузі, навчанням її працівників. Зараз в Україні вперше взяли курс на підтримку не великих агрохолдингів, а невеликого бізнесу.
Фокус на окремих цільових групах, запровадження різних держпрограм, наприклад субсидування, поряд з банківським фінансуванням зможе забезпечити стійкі та позитивні результати.
Win-Win
Ми бачимо, що реформа банківської системи працює, ситуація у фінансовому секторі стабілізується, в подальшому все ще висока вартість кредитування буде поступово знижуватися, а здатності банків до фінансування, в тому числі й підприємств АПК, збільшуватися.
Але, крім цього, є й інші позитивні передумови для розширення ринку агрофінансування.
Якщо анонсована земельна реформа буде проведена, це створить додаткові можливості кредиторам. Така політика створює перспективи для використання землі та прав оренди земельних ділянок (майнових прав) як забезпечення для фінансування агровиробників. А нинішній мораторій на продаж землі – одна з основних причин того, що сільське господарство в Україні розвивається не на повну потужність.
Паралельно з цими процесами поступово перебудовувати свій бізнес, на мій погляд, можуть і самі фінансові установи. Тобто банки, інтегровані в проекти фінансування сільського господарства, в першу чергу повинні володіти відповідною експертизою. Фінансовим інститутам треба інвестувати в розвиток і підвищення кваліфікації своїх фахівців, що займаються агронапрямком, в технологічну базу та ін.
Банки повинні якісніше і водночас оперативніше підходити до питань оцінки ризиків.
Боротьба зі ставками
Намір уряду підтримати субсидування процентної ставки також зможе позитивно вплинути на розвиток малих і середніх фермерів. Нинішні все ще досить високі ставки знижують інтерес фермерів до кредитів. І в результаті через нестачу фінансування вони купують менш якісні, але дешевші витратні матеріали – добрива, насіння.
Ми розуміємо, як це впливає на якість сільського господарства в Україні.
У свою чергу банкам, щоб знижувати вартість кредитів вже зараз, необхідно шукати нові підходи й рішення. Наприклад, це можуть бути партнерські проекти з виробниками або постачальниками під цільові кредити, скажімо, на придбання і ремонт сільськогосподарської техніки тощо.
В цілому ж я впевнений, що в українського сільського господарства величезні перспективи для розвитку. І якісна синергія держави і комерційних фінустанов здатна в недалекій перспективі зробити Україну одним з найсильніших гравців на світовому агроринку.
Гарі Роше, викладач Міжнародного інституту менеджменту, радник Банку Кредит Дніпро з питань кредитування сільського господарства, екс-керівник проектів Світового банку в Україні.
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас