Кількість готових заявляти про факти корупції в Україні збільшується, - Transparency International — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кількість готових заявляти про факти корупції в Україні збільшується, - Transparency International

Кримінал
1138
В Україні збільшується кількість осіб, готових заявити про факти корупції, стверджують в організації Transparency International.
“Перед початком нашої кампанії в листопаді 2014 року лише 13% українців декларували готовність викривати і повідомляти про корупцію в правоохоронні органи”, – повідомив старший аналітик Transparency International Україна Олександр Калітенко.
За його словами, організація провела кампанію “Вони б не мовчали!”, спрямовану на роз’яснення важливості викриття корупції в країні. Після проведення цієї кампанії, за словами О.Калітенка, 45% українців декларують, що вони готові повідомляти про факти корупції.
“Тобто у нас зростання на 32%. Але це тільки початок. Незважаючи на те, що число потенційних “викривачів” зросло вдвічі, тільки 2% дійсно повідомляють, а не просто декларують про готовність повідомити”, – сказав він.
Разом з тим, за словами представника Transparency International, є вже певні зміни в менталітеті, але необхідно ще роз’яснювати людям важливість викриття корупції.
Юрист цієї організації Дмитро Кузін додав, що за рік в організацію звернулися понад 370 осіб з приводу фактів корупції. “Більше 370 осіб за рік – це немало для громадської організації, але все-таки це нечасто”, – додав він, зазначивши, що більша частина цих повідомлень стосується корупції в сфері освіти, правоохоронних і судових органах, різних держструктурах, сфері охорони здоров’я та інших сферах.
Представники Transparency International зазначили, що беруть участь у розробці законопроекту щодо “викривачів” корупції, спрямованого на їх захист. “Ми пропонуємо внести зміни в законодавство України щодо фізичного захисту “викривачів” – це створення надійних каналів повідомлення про корупцію”, – сказав юрист.
Крім того, за його словами, необхідно ввести нагородження для “викривачів” корупції, якщо їхні дії привели до повернення до держбюджету коштів. “Ми хочемо зробити винагороду в розмірі 10% “викривачам” за їхні повідомлення про корупцію, після чого були повернуті кошти у держбюджет”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас