Великі лови: до кого приведуть гучні арешти ГПУ і НАБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великі лови: до кого приведуть гучні арешти ГПУ і НАБУ

Кримінал
1230
Генеральний прокурор Юрій Луценко, виступаючи на конференції в Брюсселі, оголосив 2016-й роком “великої риболовлі на велику рибу”. Імен він тоді не назвав, але за останні два тижні ГПУ і НАБУ зробили кілька гучних арештів, так чи інакше пов’язаних з торгівлею газом і державною компанією “Укргазвидобування”. Чи вдасться після цих арештів “зловити велику рибу” і хто нею може стати?
Прокурори військової прокуратури затримали екс-заступника Мінекономіки, члена аукціонного комітету з продажу нафти і газу Олександра Сухомлина, виконавчого директора “ВЕТЕК” Андрія Кошеля та екс-заступника голови “Нафтогазу України” Олександра Кацубу. Всім трьом інкримінуються махінації на користь компаній “молодоолігарха” Сергія Курченка.
Водночас НАБУ направило до Верховної Ради подання про зняття недоторканності з нардепа Олександра Онищенка. Слідчі антикорупційного бюро вважають, що депутат з подільниками завдали державі збитків на суму близько 3 млрд гривень.
Співробітники ГПУ розповідають, що нещодавно в одному з управлінь Генпрокуратури бачили схему “Онищенко-Кацуба-Фірташ”. Але пред’явлені звинувачення не пов’язані в одну справу, хоча скрізь фігурують махінації на газових аукціонах. Опитані представники газового ринку сумніваються в тому, що Онищенко та Кацуба можуть привести до опального олігарха. Їх також дивує, чому в цей ланцюжок не потрапили екс-голова НАК “Нафтогаз-України” Євген Бакулін і екс-міністр палива і енергетики Юрій Бойко.
Арешти Сухомлина, Кошеля і Кацуби відбуваються в рамках справи про організацію Віктором Януковичем злочинного угруповання за статтею 255 Кримінального кодексу.
А ось подання на Онищенка може обіцяти неприємності також голові Державної фіскальної служби Роману Насірову. Адже 1,3 млрд гривень держава втратила з відома Податкової.
Чи виведуть люди Курченка до Януковича
Прийшовши на посаду генпрокурора, Юрій Луценко відразу повідомив сумну новину, що наразі не може передати до суду справу по жодному представнику старої влади. Водночас ще як депутат він завжди пропонував “доганяти” Віктора Януковича через 255 статтю Кримінального кодексу – про створення організованого злочинного угруповання.
Однак, незважаючи на те що півкраїни приблизно розуміє, як виводилися державні гроші в особистий “кеш” за часів президента Януковича, довести в суді це буде проблематично. Оригінали багатьох документів безслідно зникли, а підписів більшості високопоставлених осіб тієї епохи на документах ніколи і не було.
“Ну, да. А чого вони чекали? У Олександра Лавриновича була улюблена приказка: можна швидко зробити, але надовго сісти. І він ніколи з паперами не поспішав”, – згадував нещодавно в кулуарах парламенту депутат Євген Геллер, який засвітився у справі про “чорну бухгалтерію” Партії регіонів.
“Єдині, хто вважав себе безкарним і забував підчищати сліди, – це представники так званої Сім’ї і Курченко. Тому на ці епізоди й зробили ставку. Ім’я гучне, і слово “газ” є, і до Януковича прив’язати можна”, – каже співрозмовник РБК-Україна в Генпрокуратурі.
Саме словами про участь в організованому злочинному угрупованні Віктора Януковича з березня 2010 року до сьогоднішнього дня починається текст підозри, вручений одному з нещодавно затриманих.
У цьому документі зазначено, що з метою власного збагачення Янукович розставив на державні посади близьких людей, зокрема сприяв призначенню прем’єр-міністром Миколи Азарова. Той же в свою чергу “самостійно визначив об’єкти злочинів, намічав і розробляв плани їх виконання”.
“Одним з об’єктів злочинів Януковичем В.Ф. і Азаровим М.Я. в березні 2010 року було визначено майно державних підприємств “Укргазвидобування” і “Укрнафта”, зокрема видобутий цими підприємствами скраплений газ”, – йдеться в документі.
Далі в постанові, підписаній військовим прокурором Анатолієм Матіосом, повідомляється, що для того, щоб компанії Сергія Курченка отримали газ за цінами, передбаченими для населення, головою аукціонного комітету був призначений Олександр Сухомлин, а Кошель “контролював діяльність фіктивних підприємств”, яким продавався газ.
Ще одним фігурантом цієї справи є Оксана Масс, екс-заступник директора ДК “Газ України” НАК “Нафтогаз-України”, яку ГПУ ще в березні звинуватила в махінаціях, спрямованих на заволодіння державним зрідженим газом на суму 2,2 млрд гривень.
Тоді ж аналогічне звинувачення було висунуто і самому Курченку.
Згідно з текстом “підозри” Масс, Сухомлин і Кошель, діючи в інтересах Курченка, Януковича і Азарова, порушили принципи аукціонів і прийняли до розгляду завідомо неправдиві заявки на скраплений газ від 12 компаній, пов’язаних з “молодоолігархом”.
Сухомлин і Кошель були арештовані судом на 2 місяці. Для першого встановлено заставу в 100 млн гривень. Для другого – в 200 млн гривень.
За інформацією РБК-Україна, Кошелю вже готові допомагати адвокати Курченка, адже він дійсно багато знає про те, хто кому і за що платив гроші. Що стосується Сухомлина, то його учасники ринку за очі характеризують як “чиновника, котрий звик брати хабар за підпис”. “Довести його провину буде непросто – адже у глави аукціонного комітету не було зарплати і не було посадових інструкцій”, – говорить співрозмовник РБК-Україна в “Укргазвидобуванні”.
А Бойка ніхто і не помітив
Попри те що нинішні арешти голосно здійснено групою першого заступника Головного військового прокурора Володимира Жербицького, сама справа ще з 2014 року розслідувалася департаментом з розслідування особливо важливих справ.
Ще тоді слідство встановило, що держкомпаніями на спецаукціонах для потреб населення продавався скраплений газ, який в основному купували пов’язані з Курченком компанії “ГазУкраіна-2009”, “Укрхарківгазпостач-2009”, “Харків-СПБТ”, “Черкаси-Газснаб”, “Луганськпропангаз”, “Запоріжгаз-2000”, “Київоблпропангаз”, “Чернівці-СПБТ”, “Харківспецгазснаб”, “Донецк-Быстсжижгаз” тощо.
“Зазначені суб’єкти господарювання реалізацію газу для потреб населення не здійснювали, а передавали його для реалізації ТОВ “ГазУкраїна-2020” та іншим, які реалізовували його власникам автозаправних станцій”, – повідомляла тоді прес-служба ГПУ.
Тоді ж проводилася і перевірка діяльності аукціонного комітету. І тут слід зазначити, що крім Сухомлина, який працював заступником міністра економрозвитку Петра Порошенка, його членами також були: Ігор Кірюшин, заступник міністра палива та енергетики Бойко і ще один близький соратник міністра – директор департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Костянтин Бородін.
Але ні сам Бойко, ні його люди в справі не фігурують. Хоча сумнівно, що профільний міністр не знав і не розумів, що протягом 3 років відбувається зі скрапленим газом.
“Для того, щоб заволодіти скрапленим газом, Курченко разом з Бойком завищували обсяги потреб населення в цьому паливі”, – упевнений нардеп від БПП Сергій Лещенко.
Також депутат вважає, що в сейфі генпрокурора є подання на Бойка, але він його не передає в Раду. У ГПУ у відповідь запевняють, що матеріалів особисто на Бойка немає – ні по вишках, ні за іншими епізодами.
Минулого тижня ГПУ затримала Олександра Кацубу, який якраз і підписував документи по “вишках Бойка”, перебуваючи на посаді голови “Чорноморнафтогазу”.
Згідно врученій підозрі, Кацубі закидають те, що на посаді заступника голови “Нафтогазу України” він допоміг компанії Курченка “ГазУкраїна-2020” вкрасти у держхолдингу бензину на майже 500 млн гривень. Слідство тоді встановило, що “Нафтогаз” закупив у фірми “молодоолігарха” бензин за завищеними цінами на 449,9 млн гривень, але фактичної поставки бензину за контрактами з “ГазУкраіна-2020” не відбулося. Неіснуючий бензин було передано постачальнику на безкоштовне тривале зберігання.
Варто відзначити, що в той час головою НАК “Нафтогаз” був Євген Бакулін, нині депутат від “Опозиційного блоку”, давній соратник Юрія Бойка. Незважаючи на те що справа велася з 2014 року, підозру Кацубі тоді так і не висунули. За однією з версій, його сім’я тоді нібито відкупилася і справу було “заморожено” колишнім генпрокурором Віталієм Яремою на прохання його зама Віктора Шокіна.
Хоча Кацубу-молодшого 2014 року викликали на допити в МВС, Генпрокуратуру і СБУ як свідка.
“Моя совість абсолютно чиста, я сходив, розповів їм перебіг подій, вони, в принципі, все розуміють і знають”, – заявив тоді Олександр Кацуба в коментарі журналістам.
“Взагалі-то це дивно, що затримали тільки Кацубу-молодшого (Олександра. – Ред.). Тому що в 2012 році акт на прийом-передачу бензину підписував його брат Сергій, який тоді обіймав цю посаду. А коли Сергій став депутатом, то другий акт, в 2013 році, на 399 млн гривень підписав уже Кацуба-молодший. Так що проходити по справі вони мали обидва”, – вважає один з депутатів БПП.
Він також нагадує про близькість братів і Бойка, згадуючи журналістське розслідування про садове товариство “Бобер”, де на 25 гектарах біля дамби Київського водосховища розташовано маєтки Кацуб, дітей Юрія Бакуліна і сина Бойка.
Саме Бойко допомагав Володимиру Кацубі обиратися по округу. Правда, після виборів батько затриманого зайняв місце не в “Опоблоці”, а групі Віталія Хомутинніка “Відродження”.
За інформацією РБК-Україна, зараз сім’я Кацуб купує низку бізнес-активів, пов’язаних з Бойком і Дмитром Фірташем. Зокрема, ТЕЦ-2 і недобудований торговельний центр “Республіка”. Можливо, саме це стало причиною того, що ГПУ також почала вивчати схеми зв’язків Кацуб і Фірташа.
“Молодший Кацуба з Фірташем не знайомий, як і Онищенко”, – запевняють в оточенні олігарха.
Хід конем
У низці останніх затримань справа Олександра Онищенка стоїть осібно. Вона хоч і стосується махінацій на ринку газу за допомогою фіктивних аукціонів, але до справи про злочинне угруповання Віктора Януковича ніякого відношення не має.
Цю справу майже від самого початку своєї роботи вело НАБУ, і стосується вона зловживань у період від січня 2013 року до 2016-го. За інформацією РБК-Україна, щоб зафіксувати злочин, довелося завербувати кількох співробітників “Укргазвидобування”, які вели аудіо і відеозапис.
Крім того, на відміну від ГПУ, НАБУ відразу назвало всіх фігурантів справи. Згідно з поданням НАБУ, поданим в Раду, Онищенко створив злочинне угруповання з 20 осіб, а також співробітників “Укргазвидобування”, щоб отримати прибуток від реалізації природного газу, видобутого операторами спільної діяльності ТОВ “Надра Геоцентр”, ТОВ Фірма “Хас” і ТОВ “Карпатнадраінвест”.
Слідчі НАБУ встановили, що газ за ціною 2,6 тис. гривень було продано ТОВ “Газтранспроект”, ТОВ “Нафтогаз Трейд”, ТОВ “Київпромзбут”, ТОВ “ТД “Київгазенерго”, ТОВ “Екселент ЛТД”, ТОВ “Морісель Груп” , ТОВ “Ленстер компані”, ТОВ “Газ Транс Груп”, які потім продали цей самий газ промисловим споживачам по 6,9 тис. гривень.
В результаті з бюджету було виведено 1,6 млрд гривень. Ще 1,3 млрд гривень було втрачено у вигляді несплаченої рентної плати, яку розстрочила ДФС.
“Виводити гроші вони стали після того як рентна плата досягла 70%. Чому на це закрила очі фіскальна служба, незрозуміло. Вони ж бачать весь ланцюжок і що гроші виводять в яму. У них важко вибити розстрочку на пару днів (штраф 10%), а тут відразу на кілька місяців”, – дивується один з учасників ринку, який побажав залишитися неназваним.
Сам Онищенко несплату коштів пояснив домовленостями з “Укргазвидобуванням”. “Нам було зроблено пропозицію від “Укргазвидобування” (я так розумію, її готуватимуть на приватизацію), щоб ми просто продали, і нам відшкодували суму, інвестовану в цю компанію – це близько 2 млрд. Якщо нам відшкодують гроші, то ця сума в 1,3 млрд буде погашена з цих грошей”, – сказав Онищенко журналістам після походу в НАБУ.
За словами депутата, його хочуть викинути з “Укргазвидобування” перед її приватизацією. Всупереч прогнозам, Онищенко не намагається втекти з країни і веде звичайний спосіб життя – у вихідні його бачили в ресторані в компанії молодої жінки. Депутат в приватних розмовах запевняє, що недоторканності його не позбавлять (не буде голосів), а просто хочуть забрати активи.
Тетяна Ніколаєнко
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас