Повільно, але впевнено: НБУ поступово знімає обмеження на валютному ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повільно, але впевнено: НБУ поступово знімає обмеження на валютному ринку

Валюта
1884
Національний банк України продовжив валютну лібералізацію. Зокрема, він послабив низку різних обмежень, введених у 2014–2015 роках.
Із початку року чиста купівля регулятором валюти на міжбанку становила майже $1 млрд, але до зняття обмежень НБУ все ще підходить обережно. «Як і раніше, пом’якшення має поступовий характер і направлене на поліпшення бізнес-клімату з одночасним збереженням макрофінансової стабільності. Підставою такого рішення стала подальша стабілізація ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках, а саме: перевищення пропозиції валюти над попитом на неї на міжбанківському валютному ринку з середини березня, що зумовлено підвищенням цін на сировинні товари на світових ринках і збільшенням попиту на продукцію українського експорту», – йдеться в релізі НБУ.
Так, пом’якшення, зокрема, торкнулися обов’язкового продажу валютного виторгу експортерами – регулятор знизив планку з 75% до 65%. Також підвищено максимальну суму продажу готівкової іноземної валюти і банківських металів – із 6 000 до 12 000 гривень в еквіваленті.
Національний банк спростив і порядок проведення валютно-обмінних операцій. Тепер банки і фінансові установи, які здійснюють обмін валют, можуть змінювати курси купівлі та продажу інвалюти протягом операційного (робочого) дня. «Це дасть змогу знизити для них ризики, які можуть виникати в результаті змін ринкової кон’юнктури протягом дня, і, як наслідок, зменшити спред між курсами купівлі та продажу іноземної валюти», – вказує прес-служба Нацбанку.
Крім цього, дозволено встановлювати різні курси купівлі та продажу іноземної валюти в касі банку, фінансової установи, їхніх відокремлених підрозділах, пунктах обміну валюти, розташованих за різними адресами. «Завдяки цьому банки і фінансові установи зможуть краще реагувати на регіональні особливості валютного ринку», – вважають у регуляторі.
Також при здійсненні готівкових операцій конвертації однієї іноземної валюти в іншу банкам дозволено використовувати власний комерційний курс, а не офіційний курс НБУ. Ще одне нововведення стосується переліку іноземних валют, які банки і фінансові установи можуть конвертувати. Відтепер їм дозволено здійснювати конвертацію готівки в іноземній валюті не тільки 1-ї, а й 2-ї груп Класифікатора іноземних валют. На переконання НБУ, цей комплекс заходів має створити основу для детінізації готівкового валютного ринку.
Найочікуванішим для ринку послабленням стало зняття обмежень на обсяг видання готівки з рахунків клієнтів банків. Згідно з постановою №342, тепер клієнти банків можуть знімати зі своїх рахунків готівку в іноземній валюті та банківських металах на суму до 100 000 гривень на добу, замість 50 000 гривень, дозволених раніше. Також знято обмеження на обсяг видання готівки у гривні. Нагадаємо, досі ліміт дорівнював 500 000 гривень на добу.
Крім цього, багато критики викликало рішення НБУ щодо заборони на виведення дивідендів. Але цього тижня Нацбанк дозволив репатріацію дивідендів, нарахованих іноземним інвесторам за 2014–2015 роки. Постанова №342 передбачає, що вивести дивіденди за кордон зможуть емітенти корпоративних прав та акцій, за якими сплачуються дивіденди, або депозитарна установа, що обслуговує рахунок іноземного інвестора в цінних паперах.
Опитані Forbes експерти не схиляються до думки, що ці послаблення суттєво вплинуть на валютний ринок країни. «На міжбанку внаслідок 10-відсоткового зниження обов’язкового продажу надходжень експортерів сьогодні гривня втратила близько 5 копійок, що наразі не свідчить про зниження курсу нацвалюти і є лише невеликою корекцією після зміцнення. Що ж до готівкового ринку, активність на ньому залежить не тільки від лімітів за операціями в готівковій валюті, а й від 2% збору до Пенсійного фонду», – констатує головний експерт відділу операцій на валютному і грошовому ринках АТ «ОТП Банк» Микита Мишаков.
За його словами, щоб урегулювати це питання, варто і далі діяти в тому ж напрямку. «Що ж до міжбанку, активність досі обмежено лімітом купівлі на власну валютну позицію не більш як 0,1% від регулятивного капіталу», – вказує експерт.
Не чекає на значний вплив на валютний курс нових ініціатив регулятора і Юрій Товстенко, начальник відділу з роботи з борговими інструментами на локальному ринку Concorde Capital. «Із того, що могло б реально впливати на курс, – це збільшення норми продажу населенню готівкової валюти з 6 000 гривень до 12 000 гривень в еквіваленті, а також дозвіл на виведення дивідендів до $5 млн на місяць. Проте в цілому ці суми незначні для валютного ринку», – вважає він.
Але разом із тим Товстенко вказує, що загалом НБУ вибрав правильну тактику в період зміцнення гривні, яке, у свою чергу, відбувається під тиском пропозиції валюти на ринку. «Проте в перспективі 1–3 місяців гривня може знову ослабнути через корекцію на світових сировинних ринках (метал, руда) і, відповідно, зниження валютного виторгу», – попереджає експерт.
Разом із тим нарікання в банківському середовищі викликає швидкість ухвалення таких рішень. Зокрема, банкіри вже давно порушували питання про доцільність скасування обмежень на зняття валютних депозитів. За інформацією Forbes, цей ліміт було затверджено на користь двох найбільших банків, один із яких уже став банкрутом. При цьому багатьом банкам це обмеження суттєво ускладнює залучення валютних депозитів. Більше того, багато великих вкладників навчилися обходити обмежувальні заходи за допомогою купівлі валютних ОВДП, а істотний дискомфорт відчували хіба що представники середнього класу.
Те ж можна сказати і про обмеження на купівлю готівкової валюти населенням. Такі ліміти загнали валютний ринок у тінь: багато обмінних пунктів працюють без будь-якого документального обліку операцій, не побоюючись при цьому санкцій правоохоронних органів і НБУ. Як показала практика, із тіньовим ринком валюти в Україні боротися ніхто не поспішає.
Втім, деякі опитані Forbes експерти вважають, що швидкість ухвалення рішень у цьому питанні залежить не тільки від Нацбанку. «Все це потрібно було зробити раніше. Частково проблема була не в НБУ, а – відповідно до інсайдерської інформації – в МВФ, тому що останній недостатньо добре розумів, наскільки у нас цей ринок вільний і скільки валюти можна вивести нелегально, – пояснює старший економіст «CASE Україна» Володимир Дубровський. – Фонд переоцінював ризики від зняття обмежень на легальне виведення. Це типові помилки, які роблять іноземні консультанти. Вони недооцінюють, скільки всього в нас можна обійти за бажання».
Але в будь-якому разі, на думку експерта, зняття цих обмежень має позитивно позначитися на макроекономічній ситуації в Україні. «Нововведення НБУ тільки зміцнюють довіру до гривні, тому що регулятор впевнений у достатньому припливі валюти. Потрібно розуміти, що коли є обмеження на виведення, то валюту не дуже хочуть заводити у країну. Тобто завжди є зворотний ефект. Особливо коли обов’язковий продаж валютного виторгу на тлі високих ризиків втратити на курсовій різниці. Тому що менше обмежень і що вільніший ринок, то стабільніший він», – резюмує Дубровський.
Марк Панаєв, Ольга Левкович
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас