Навіщо PayPal Україні і як його тепер будуть залучати в країну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навіщо PayPal Україні і як його тепер будуть залучати в країну

Фінтех і Картки
978
Ключові учасники процесу по залученню PayPal в Україні розповіли представникам українського eCommerce, чому платіжна система так важлива для країни, як переконати її в необхідності виходу на наш ринок і що вони мають намір робити в цьому напрямку.
Спілкування з інтернет-бізнесом проходило 9 червня на київському конгресі E-Export 2016, присвяченому транскордонній торгівлі.
Як виявилося, чимало бізнесменів, які заплатили круглу суму за вхідний квиток, навіть не чули про PayPal.
Чому саме PayPal?
Тільки PayPal може відкрити їм двері на мільярдні і трильйонні світові ринки. Ось, наприклад, деякі дані за 2015 рік.
- $1,7 трлн обсяг ринку В2С eCommerce;
- $81,67 млрд обсяг продажів на eBay;
- $30 млрд обсяг ринку Social commerce;
- $2,4 млрд обсяг продажів на Etsy (майданчик для продажу виробів ручної роботи, ЕП).
“Але якщо у вас немає PayPal, вас немає на цих ринках, – констатує Філіп Духлий, лідер українського фріланс-ком’юніті. – Практично всі вони закриті для України, тому що PayPal не дозволяє жителям нашої країни приймати гроші на свій рахунок в системі і виводити їх на рахунок банківський”.
PayPal став монополістам у багатьох нішах світового eCommerce завдяки довірі покупців, низьким транзакційним витратам і зручності використання. Фактично система стала способом розрахунків “за замовчуванням” для сотень мільйонів споживачів у всьому світі.
Повноцінних альтернатив не існує. Інші сервіси реалізовують лише частину функціоналу PayPal. Вони не настільки поширені і звичні для клієнтів, працюють через іноземні рахунки, що заборонено в Україні, не дозволяють вивести в Україні гроші або вести їх бухгалтерський облік в компанії.
За словами Духлого, заміна PayPal іншою платіжною системою не має сенсу, такий шлях складніше в рази.
“Нам доведеться працювати за кількома напрямками і це значно більший обсяг роботи, ніж завести PayPal. Тому зараз ми йдемо легким шляхом. Якщо пройти по ньому буде неможливо, значить будемо йти по складному”, – відзначає він.
Чим платіжна система цікава Нацбанку?
Це просте питання Ілля Кенігштейн, ініціатор переговорів з PayPal і модератор дискусії задав Владиславу Рашковану, заступнику голови НБУ. Він з недавніх пір прикладає максимум зусиль для залучення платіжної системи.
У відповідь на питання банкір назвав п’ять причин.
Перша і головна полягає в тому, що НБУ пару років назад став “проповідувати” ідею безготівкової економіки. Це один з найефективніших способів боротьби з тіньовою економікою.
“У нас величезна кількість операцій відбувається в готівковій формі поза банківською системою. Завдання Національного банку – вивести такі операції “на світло”. У нас багато ініціатив в цьому напрямку і ініціатива щодо залучення PayPal одна з них”, – говорить Рашкован.
Друга – розвиток фінансового сектора, стимулювання конкуренції. Рітейл-транзакції в банківському секторі у нас достатньо монополізовані, зазначає Рашкован.
“Є великий банк (швидше за все мова йде про “Приватбанк”, ЕП), який обробляє велику частину як карткових операцій, так операцій інтернет-еквайрінгу, POS-операцій. В Україні немає нікого, хто міг би надати цьому банку достатню конкуренцію. Тому розвиток конкуренції буде дуже корисно для споживачів і для банківського сектора “, – вважає він.
ТретяНБУ хоче дати малому і середньому бізнесу доступ до зовнішніх ринків. Відкриття доступу до eBay за допомогою PayPal послужить таким поштовхом.
Четверта, PayPal інноваційна компанія і Рашкован вважає, що з приходом платіжної системи банківський і фінансовий сектор країни стане більш інноваційним.
“І п’ята причина – просто хочеться відчувати себе жителем нормальної країни, в якій PayPal є за замовчуванням і не треба гадати, прийде він чи ні”, – резюмує банкір.
Чому PayPal ще не зайшов в Україну?
Але незважаючи на розпростерті обійми Нацбанку, PayPal не поспішає розширювати свій функціонал в Україні.
Кенігштейн розповів, що недавно отримав у відповідь лист від Річарда Неша, керівника відділу зі зв’язків з органами влади американського офісу PayPal, підписаного президентом PayPal Деном Шульманом.
“Знову лист ні про що, – констатує Кенігштейн. – У листі він дякує нашу ініціативу, волонтерів, Національний банк, але при цьому каже, що на даному етапі ніякої відповіді дати не може. У нас же до PayPal два простих питання. Протягом всього цього часу ми хочемо зрозуміти, якщо PayPal заходить то коли, а якщо не заходить, то чому? І відповіді на жодне питання у нас до сих пір немає”.
Кенігштейн підозрює, що така поведінка топ-менеджменту платіжної системи пов’язана з передісторією взаємовідносин PayPal і Національного банку. Вона триває до 2014 року, коли до керівництва НБУ прийшли нові люди, націлені на реформи, зокрема, Владислав Рашкован.
Втім, Ігор Олехов, партнер київського офісу міжнародної юридичної компанії Baker & McKenzie, бачить проблему в закостенілій системі валютного регулювання, яка “родом ще з дев’яностих років”.
“Вона не розрахована на сучасні технології. Вона створена для того, щоб затримати в Україні максимальну кількість валюти, і створити якомога більше проблем підприємцю і будь-якій людині, у якої є валютний рахунок в банку”, – вважає Олехов.
Він порівнює діючі в світі транскордонні системи переказу грошей з німецькими автобанами, де машини рухаються зі швидкістю 100-150 км/год. У той же час, в Україні такі платежі проходять протягом 3-5 днів, що еквівалентно швидкості в 10-20 км/г.
“Ми працюємо на швидкостях в 10 разів менших, ніж PayPal. Тому, коли йдеться про те, щоб підключити нас до інфраструктури, яка існує в світі, у компанії такої перше питання виникає: чи здатна дана країна жити в цих умовах? Чи здатний місцевий регулятор і бізнес працювати на цій швидкості? І висновок, до якого приходить PayPal – поки наша країна до такої швидкості не готова”, – вважає юрист.
Тому Україні потрібно вирішити не одну-дві проблеми, а побороти системну кризу, пов’язану з регулюванням валютного ринку, з сприйняттям швидкості транскордонних платежів. НБУ крок за кроком починає вирішувати цю проблему, але це питання не одного дня.
Що далі?
Але у Кенігштейна є ще одна альтернативна версія, чому PayPal не має права продовжувати функціонал в Україні.
Він згадує, як 21 березня 2016 Барак Обама прибув з триденним візитом до Гавани. Це був перший офіційний візит президента США на Кубу за останні 88 років, і ця подія довго було топової новиною більшості світових ЗМІ. Обама взяв з собою в поїздку директорів найбільших глобальних інноваційних американських компаній, в тому числі і Дена Шульмана.
“Президент PayPal виступив після Обами і сказав що PayPal зайде на Кубу до кінця 2016 року. І я зрозумів, що PayPal в Україні – це політика. Я впевнений, що є багато країн у світі з ще гіршим законодавством та регуляторними нормами, ніж в Україні, але в них PayPal вже є. Або, принаймні, в яких PayPal немає, але зрозуміло чому. У нас же ситуація зовсім незрозуміла”, – робить висновок Кенігштейн.
Тому він разом з Філіпом Духлим розглядають можливість зареєструвати на сайті президента США петицію. У ній буде прохання до президента розібратися в позиції PayPal щодо України. Для розгляду петиції, вона повинна за місяць набрати 100 тисяч підписів.
Також ініціативна група кілька тижнів тому написала лист Петру Порошенку з описом проблеми. За словами Кенігштейна, президент доручив Дмитру Шимківу, заступнику голови адміністрації президента, розібратися в ситуації.
Крім того, група обговорює доцільність публікації статті про проблеми виходу PayPal в Україні в одному з впливових американських видань. Можливо, такий хід загострить увагу керівництва компанії і змусить змінити позицію щодо України.
Всеволод Некрасов
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас