Проблемні банки України і список претендентів на ліквідацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблемні банки України і список претендентів на ліквідацію

Кредит&Депозит
10122
“Десять негренят зібралися пообідати,
Один раптом поперхнувся – і їх залишилося дев’ять …”
Агата Крісті, «Десять негренят»
Травень, не дивлячись на те, що найкоротший за кількістю робочих днів, виявився фатальним відразу для трьох банків: в СмартБанк, Банк Михайлівський і Фідобанк ввели тимчасову адміністрацію з метою подальшої ліквідації цих банків.
Більш того, за рішенням акціонерів і власників можуть бути ліквідовані ще два банки: Фінанс Банк і Інвестиційно-трастовий банк. Це станеться в тому випадку, якщо Національний банк України дасть на це згоду.
Тепер трохи докладніше про цю ситуацію:
Акціонери невеликого “Фінанс Банку”, найбільшим з яких є громадянин України Олександр Довгополюк з часткою 40% в капіталі банку, прийняли рішення про ліквідацію фінустанови.
Єдиний акціонер Інвестиційно-трастового банку – компанія “ТІС Капітал” 17 травня прийняла рішення про ліквідацію цієї фінустанови.
Про це банки повідомили в системі розкриття інформації Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР).
Причина для прийняття рішення – НБУ зобов’язав невеликі банки прискорити приведення мінімального капіталу у відповідність до вимог законодавства, або до рівня не менше 500 мільйонів гривень. Зокрема, банки повинні довести статутний і регулятивний капітал до мінімального розміру 120 млн гривень до 17-червня 2016 року, 200 млн гривень – до 11 липня 2017 року, 300 млн гривень – до 11 липня 2018 року, 400 млн гривень – до 11 липня 2019 року, 450 млн гривень – до 11 липня 2020 року, 500 млн гривень – до 11 липня 2024 року.
За оцінками банкірів, виконання вимог НБУ може стати непідйомним завданням для ряду невеликих фінансових установ.
Немилість Національного банку було проафішовано постановами в наступному порядку:
Згідно рішення Правління НБУ розпочато процедуру виведення ПАТ “Фідобанк” з ринку шляхом введення в нього тимчасової адміністрації на один місяць з 20.05.16 по 19.06.16 рр. Загальна сума відшкодування гарантованої суми фізичним особам (90 тис. клієнтів) неплатоспроможного Фідобанк складе 1,82 млрд. грн. Дані згідно з останньої статистичної звітності на 11.05.16 р
2. Відповідно до рішення Правління НБУ розпочато процедуру виведення ПАТ “Банк Михайлівський” з ринку шляхом введення в нього тимчасової адміністрації на один місяць з 23.05.16 по 22.06.16 рр.
3. Відповідно до рішення Правління НБУ розпочато процедуру виведення ПАТСМАРТБАНК” з ринку шляхом введення в нього тимчасової адміністрації на один місяць з 25.05.16 по 24.06.16 рр.
Дата введення Тимчасової адміністрації актуальна для вкладників, які мають депозити у валюті, так як саме на цю дату будуть брати курс НБУ для компенсації валютних вкладів. Офіційні курси валют (НБУ) на питання, що цікавлять дати є тут
Напередодні визнання банкрутом “Фідобанк” стало відомо про його проблеми з ліквідністю. Але НБУ не вжив жодних заходів з порятунку банку, а лише зафіксував “фінансову смерть”.
У ситуації з визнанням банкрутом банку “Михайлівський” рівень скандальності рішення був ще вище. Той же Олександр Дубинський писав про високу ймовірність недружнього поглинання банку з боку банку “Платинум”. При цьому банк “Михайлівський” активно залучав депозити фізичних осіб і кредитував покупки в мережі магазинів “Ельдорадо”. Власне, наявністю цього кредитного портфеля банк і виявився привабливим. Тому, за твердженням Дубинського, з “Михайлівського” в “Платинум” ці кредити були переведені, а депозити, навпаки, виведені.
“Смартбанк” був визнаний Національним банком неплатоспроможним через непрозору структуру власності. Правда, попутно стало відомо, що на цей банк був покупець, але НБУ угоду не погоджував.
Можливо, в банках, які НБУ визнав банкрутами, дійсно були проблеми. І втручання регулятора було необхідним. Але обраний спосіб, яким вони були вирішені, а саме визнанням цих фінансових установ неплатоспроможними, говорить швидше за все про те, що у Нацбанку немає бажання регулювати діяльність системи.
Згідно з інформацією ФГВФО, список банків з тимчасовою адміністрацією (ТА) в стадії ліквідації (Л):
СмартБанк (ТА)
Банк Михайлівський (ТА)
Фідобанк (ТА)
Банк Юнисон (ТА)
Хрещатик (ТА)
Родовід Банк (ТА)
Фінансова ініціатива (ТА)
Софійський (Л)
Банк Петрокоммерц-Україна (Л)
Банк ТК Кредит (Л)
Укрінбанк (Л)
Банк Союз (Л)
Авант-Банк (Л)
Банк Преміум (Л)
ЮСБ – Юніон Стандарт Банк (Л)
ВБР Банк (Л)
Банк Фінанси та Кредит (Л)
Велес Банк (Л)
Банк Контракт (Л)
Унікомбанк (Л)
Банк Національні інвестиції (Л)
Інтеграл (Л)
Радикал (Л)
Капітал (Л)
Дельта Банк (Л)
Столичний (Л)
Укргазпромбанк (Л)
Укркомунбанк (Л)
СП Банк (Л)
Морський (Л)
ЧБРР (Л)
Національний кредит (Л)
УПБ (Л)
Київська Русь (Л)
Омега Банк (Л)
Банк Київ (Л)
Стандарт (Л)
Енергобанк (Л)
Надра (Л)
Кредитпромбанк (Л)
Імексбанк (Л)
Златобанк (Л)
Український Бізнес Банк (Л) – Укрбізнесбанк
Укоопспілка (Л)
ПроФінБанк (Л)
ВіЕйБі Банк (Л)
Міський комерційний банк (Л)
Банк Камбіо (Л)
БГ Банк (Л)
ЛегБанк (Л)
Меліор Банк (Л)
Аксіома Банк (Л)
Порто-Франко (Л)
Демарк (Л)
ІнтерКредитБанк (Л)
Експобанк (Л)
Грінбанк (Л)
Акта Банк (Л)
Прайм-Банк (Л)
Терра Банк (Л)
Актив-Банк (Л)
Золоті Ворота (Л)
Єврогазбанк (Л)
Український фінансовий світ (Л) – УФС Банк
Фінростбанк (Л)
Південкомбанк (Л)
Банк Старокиївський (Л)
Промекономбанк (Л)
Автокразбанк (Л) – АКБ Банк
Західінкомбанк (Л)
ИНТЕРБАНК (Л)
Банк Форум (Л)
Меркурій (Л)
Брокбізнесбанк (Л)
Реал Банк (Л)
Банк Даніель (Л)
Банк Таврика (Л)
ЕРДЕ Банк (Л)
Довідкова інформація:
Учасники Фонду
Станом на 01 травня 2016 роки кількість учасників Фонду гарантування вкладів фізичних осіб становить 111 (менше на три банки, ніж в квітні – ред.). У червні, відповідно, це число, швидше за все, зменшиться ще на три.
ВАЖЛИВО:
ФГВФО попереджає про шахраїв, які в телефонному режимі повідомляють позичальників банків про переуступку прав вимоги по їх кредитах і необхідність здійснювати погашення зобов’язань за новими реквізитами.
ФГВФО попереджає про шахраїв, які намагаються заволодіти коштами вкладників неплатоспроможних банків. Зловмисники обіцяють посприяти у швидкому поверненні депозитів, але при цьому виставляють вимогу про передоплату їх послуг.
ФГВФО повідомляє про зміни адреси місцезнаходження. Адреса Фонду: вул. Січових Стрільців, 17, м Київ, 04053.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас