Скільки витратили на Євробачення: досвід України та інших переможців (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки витратили на Євробачення: досвід України та інших переможців (інфографіка)

Казна та Політика
1077
Україна починає підготовку до Євробачення. Уже завтра наш Мінкульт отримає від Європейського мовного союзу список вимог до проведення пісенного конкурсу Євробачення-2017 Україні.
Чого ж захочуть від України? Наприклад, господарям останнього змагання, шведському Стокгольму, виставили відразу кілька вимог: наявність великого прес-центру, поруч з містом повинен бути великий аеропорт. Також місто має прийняти і розмістити не менше 1,5 тис. журналістів, не менше 1 тис. делегатів і 2 тис. фанатів. Особливі вимоги у цьому році були і для місця проведення: воно повинно бути “не зайняте” іншими заходами протягом 6 тижнів до закінчення конкурсу, мати звуко- і світлоізоляцію, мати додаткову площу в 6000 кв. м для закулісних і технічних робіт, а також вміщувати не менше 10 тис. глядачів. До речі, для ефектної трансляції шоу були задіяні 150 тонн техніки та 30 камер.
Що ж стосується України, то, за словами експертів, перш за все питання стане у виборі майданчика, на який, до речі, претендують відразу кілька українських міст (Київ, Львів, Одеса, Дніпро). “Те, яке це місто або спортивна арена має бути, ми будемо виходити з положень, які привезе Європейський мовний союз”, – сказав глава Мінкульту Євген Нищук. За його словами, найближче до стандартів НСК “Олімпійський” і стадіон “Арена Львів”, які будувалися під Євро-2012. Але є одна серйозна проблема: обидва майданчики відкриті, що не відповідає вимозі про звукоізоляцію. Зараз наші фахівці вже обговорюють технічну можливість перекриття арен.
Як показала практика, Євробачення – дороге задоволення, яке майже ніколи не окупається. Скільки витрачали різні країни на проведення конкурсу після кризи 2008 року (див. Інфографіку).
Наприклад, Баку в 2012-му виклали за конкурс рекордно велику суму – $ 63,6 млн. При цьому за кількістю гостей, що приїхали вони побили антирекорд: близько 6-7 тис. гостей (наприклад, в Копенгаген в 2014-му приїхало більше 30 тис.). А ось шведському Мальме в 2013-му одному з небагатьох вдалося заробити на конкурсі (витратили $ 19,9 млн і залучили 32 тис. тТуристів). Експерти пояснюють це тим, що європейські міста більш популярні і крім конкурсу туристи прагнуть культурно відпочити.
Затрати України в 2005 році
У 2005-му Україна вже приймала гостей Євробачення в київському Палаці спорту, який за рік реконструювали під захід. В першу чергу організатори збільшили кількість посадочних місць до 8 тисяч осіб. За словами екс-президента Національної телекомпанії Тараса Стецьківа, тоді організація конкурсу обійшлася нашій країні приблизно в $ 23 млн (120 млн грн за курсом 5,25 грн/$). З них основну частину, $ 12,9 млн (68 млн грн), українська влада виділили з держбюджету, “пару мільйонів євро дав Європейський мовний союз”, а інші витрати покрили спонсори. При цьому, за даними ЗМІ, на продажу квитків ми заробили 5,2 млн грн.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас