Як киянин зробив свою дачу «розумною», зменшивши рахунок за опалення в 2 рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як киянин зробив свою дачу «розумною», зменшивши рахунок за опалення в 2 рази

Енергетика
3242
Валерій Соколов власноруч впровадив технологію «розумного будинку» на своїй дачі і оптимізував витрати на опалення. Тепер він керує котлом з Києва за допомогою смартфона, платить за електроенергію в два рази менше, а витрати на переобладнання вже встигли окупитися на 75% .
Валерій збирався автоматизувати свій заміський будинок і придивлявся до різних систем, поки не дізнався про «розумні» технології на базі протоколу Z-Wave, що дозволяють все налаштувати без свердління стін і прокладки додаткових кабелів. У вересні 2015-го, перед початком опалювального сезону, він купив за 10 700 гривень обладнання і зайнявся установкою. «Деякий час я вивчав різні пристрої на ринку. З них вибрав, на мій погляд, оптимальне поєднання простоти, функціональності, сумісності платформ», – розповідає Валерій Соколов.
Система влаштована таким чином. У стіну вмонтований термостат з датчиками температури, релейний вимикач якого встановлюється на котлі, щоб вмикати або вимикати його при необхідності. Всією Z-Wave мережею керує центральний контролер, який одержує команди через смартфон. Крім цього, для старших членів сім’ї, які не хочуть користуватися смартфонами, Валерій створив в котельні окрему «кнопку» для включення системи. Для цього він змонтував реле, вимикач і лампочку, яка показує, включена система чи ні.
Площа будинку – близько 120 кв. м, а номінальна потужність котла – 12 кВт. На електричний монтаж і первинне налаштування системи в будинку Валерій витратив два вихідних дня. Для повної готовності системи знадобилося ще в цілому 3-4 години віддаленого «тонкого» налаштування. «Установка була зовсім не складною. Провозився два дні тільки через те, що вона була для мене першою, і не вистачало практичного досвіду. Зараз би таку ж систему поставив за 2-3 години», – каже Валерій.
Підсумок установки «розумних» технологій:
  • Чиста економія – 7162 гривень за опалювальний сезон, тобто, термін окупності близько 1,5 опалювальні сезони при діючих тарифах на енергію.
  • Дослідним шляхом підібрали оптимальне підтримання температури для будинку взимку за відсутності сім’ї – 10 градусів Цельсія вночі і 12 градусів вдень.
  • Зручне управління «розумною» системою: за допомогою смартфона можна дистанційно з Києва за півдня до приїзду включити котел, щоб приїхати відразу в теплий будинок.
Як киянин зробив свою дачу «розумною», зменшивши рахунок за опалення в 2 рази
Поставити таку «розумну» систему в будинку зможе будь-яка людина з базовими знаннями електротехніки зі шкільного курсу фізики. «Програмування там практично немає, тільки на рівні складання функціональних кубиків в ланцюжок. Моя 8-річна дочка на Scratch зараз вирішує значно більш складні завдання. Це ніяка не “військова технологія”. Якщо в школі не прогулювали фізику – все вийде», – пояснює Валерій Соколов.
Перш за все, потрібно уважно перевірити придбані пристрої на частотну сумісність: для США, Росії і Європи (в тому числі, України) частоти протоколу Z-Wave різні. Крім цього, важлива сумісність з центральним контролером мережі. Ще один нюанс: перед купівлею потрібно звертати увагу на версію апаратної прошивки (firmware) купованого пристрою. Зараз цей ринок розвивається дуже швидко і навіть у офіційних продавців можна купити один і той же апаратний пристрій, але з різними версіями прошивки. А це в кінцевому підсумку сильно впливає на функціональність пристрою в цілому.
Подібні технології можна впровадити в будь-якому будинку, який користується будь-якої технікою. «Сучасні пристрої регулюють всі види і варіанти споживання енергії. А будь-яке регулювання споживання – це економія. Для прикладу: банальний 100-літровий бойлер гарячої води, регульований «розумним будинком», споживає в місяць не 320 кВт*год енергії, а в два рази менше. Без втрати комфорту користування гарячою водою», – каже Валерій Соколов.
Ці цифри не абстрактні, а розповідають про реальну економії сім’ї з двох дорослих і трьох маленьких дітей.
Олеся Блащук
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас