Україні знадобиться понад $1 млрд для створення стабзапасу нафти і нафтопродуктів, – експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні знадобиться понад $1 млрд для створення стабзапасу нафти і нафтопродуктів, – експерт

Енергетика
212
Для формування стабілізаційного запасу нафти і нафтопродуктів в Україні, передбаченого в рамках імплементації Євродирективи 2009 року, знадобиться фінансування в розмірі більше $1 млрд, вважає представник секретаріату Енергетичного співтовариства Адріан Джасімі.
“Загальний обсяг коштів, необхідних для створення запасів нафти і нафтопродуктів в Україні, становить близько $1,05 млрд або 25 млрд грн”, – сказав він на “круглому столі” щодо створення запасів нафтопродуктів в Україні в Києві.
За його даними, для виконання умов Євродирективи 2009 року загальний обсяг стабілізаційного запасу нафти і нафтопродуктів в Україні до 2023 році повинен становити 2,002 млн тонн еквівалента сирої нафти. При цьому обсяг сховищ, необхідний для розміщення таких запасів на території України, становить 2,63 млн куб м.
Водночас глава Державного агентства резерву України (Держрезерв) Вадим Мосійчук уточнив, що відомство може забезпечити зберігання близько 1 млн тонн нафтопродуктів.
“Все інше потрібно покладати на ринок або на опціони зі зберігання нафтопродуктів в інших країнах”, – сказав він.
Як зазначив А.Джасімі, робоча група, яка займається питанням створення такого запасу, пропонує 30% загального обсягу такого резерву зберігати у вигляді сирої нафти, що складе близько 580 тис. тонн, а 70% – у вигляді дизельного пального і бензину в обсязі 460 тис. т і 930 тис. т відповідно.
За словами експерта, уряду України найближчим часом необхідно буде визначитися з моделлю побудови системи резервування нафти і нафтопродуктів. В якості можливої моделі А.Джасімі запропонував систему змішаного управління такими резервами, засновану на взаємодії уряду і учасників ринку нафтопродуктів.
“Ми пропонуємо створити в Україні незалежний окремий суб’єкт у вигляді агентства, яке управлятиме запасами нафти і взаємодіятиме з учасниками ринку нафтової промисловості”, – зазначив А.Джасімі.
За його даними, така модель управління державними резервами нафтопродуктів використовується в більшості країн ЄС. При використанні такої моделі на створюване агентство можуть бути покладені повноваження з придбання та продажу нафти і нафтопродуктів, укладення договорів з учасниками ринку та Державним агентством резерву (Держрезерв) на зберігання такої продукції, а також укладення опціонних контрактів на поставку товарів за запитом. Таким чином, саме агентство не буде оперувати нафтобазами, але буде мати контракти з представниками ринку і Держрезервом.
“Засновником агентства має виступити уряд. Ми пропонуємо, щоб це агентство мало раду директорів, до якої увійдуть представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства фінансів, а також Держрезерву. І вони визначатимуть стратегічні завдання та рішення, які повинні прийматися”, – сказав представник секретаріату Енергетичного співтовариства.
За словами А.Джасімі, найбільш підходящим джерелом фінансування заходів щодо створення в Україні стабілізаційного запасу нафти і нафтопродуктів є введення додаткового збору з учасників ринку нафтопромисловості за кожен проданий літр бензину або дизельного пального (в період з 2017 по 2023 рр.), кошти від якого мають надходити відразу на рахунок агентства з управління запасами нафтопродуктів.
“Ми пропонуємо ввести збір у розмірі 0,4 грн з кожного літра дизелю і бензину, проданого на українському ринку протягом цього періоду. Отримані кошти від такого збору повинні бути спрямовані на нарощення обсягів запасів нафти і нафтопродуктів”, – сказав А.Джасімі.
Водночас експерт зазначив, що існують інші способи залучити необхідне фінансування для створення запасів нафтопродуктів в Україні. Серед них – перенаправлення частини акцизного збору від продажу нафтопродуктів, залучення урядом країни банківських кредитів або проектного фінансування, а також випуск державних облігацій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас