Вітчизняна система тарифів на електроенергію себе вичерпала, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вітчизняна система тарифів на електроенергію себе вичерпала, - експерт

Енергетика
1530
Вітчизняна система тарифів на електроенергію себе вичерпала
Про це в рамках енергетичного конгресу «Енерго Весна 2016» заявила експерт ГО «Реанімаційний пакет реформ» Юлія Усенко.
Сьогоднішня вітчизняна система формування тарифів на електричну енергію, за своєю суттю, є пережитком. Вона далека від прозорості і незрозуміла для більшості населення. Таке переконання в кулуарах енергетичного конгресу «Енерго Весна 2016», що проходить в Києві, висловила експерт ГО «Реанімаційний пакет реформ» Юлія Усенко.
Експерт переконана, що проект нового закону «Про ринок електроенергії» встановлює більш прогресивний підхід в питанні регулювання оплати електроенергії. При цьому індивідуальний споживач буде платити більш збалансовану ціну, наближену до тієї, яку платить промисловий споживач.
Усенко впевнена, що новий законопроект «Про ринок електроенергії» передбачає різні ринки, де кожен виробник знайде своє місце. І тоді відпаде згубна функція регулятора (НКРЕКП) встановлювати ціни в ручному режимі, а на перше місце вийде завдання виробника і постачальника енергії розробити тарифні пакети, які б задовольнили запити споживача. Таким чином, утворюється здорова конкуренція, коли один постачальник пропонує свою опцію, його конкурент – щось своє. Це дасть можливість виробникам підняти рентабельність, а для споживачів, можливо, знизить ціну.
«Споживач електроенергії при прозорості формування тарифів буде бачити не якусь досить абстрактну формулу нарахування, а реальні цифри. Тобто те, як формується будь-яка послуга на ринку електроенергетики. І то соціальна напруга, яку ми маємо сьогодні, коли постійно підвищуються тарифи, буде зменшуватися. Конкретний споживач буде розуміти, чому він платить саме стільки. І до того ж регулятору ринку, який, фактично представляє владу, до нього буде більше довіри », – підкреслила Юлія Усенко.
Експерт енергоринку впевнена, що новий законопроект дасть можливість виробникам не просто виживати, а розвиватися. А, по-друге, такий підхід створить стимули для модернізації вітчизняний енергомереж.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас