Транзит через "Північний потік-2" буде дешевший, ніж по Україні - автори проекту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Транзит через "Північний потік-2" буде дешевший, ніж по Україні - автори проекту

Енергетика
1036
Вартість проекту російського газопроводу “Північний потік-2” оцінюється в 8 млрд євро. Про це повідомив фінансовий директор Nord Stream 2 Пол Коркоран на засіданні Міжнародного ділового конгресу.
“Бюджет складає 8 млрд євро, і я впевнений, що ми утримаємося в цьому бюджеті”, – сказав він і Коркоран зазначив, що фінансування проекту здійснюватиметься на 30% акціонерами і на 70% за рахунок кредитів банків.
Коркоран також підкреслив, що тарифи на прокачування газу по новому газопроводу будуть “навіть нижче, ніж транзит через Україну”.
“Європа має потребу в великих обсягах газу, проект відповідає умовам роботи на ринках Євросоюзу, хоча і зустрічає деяку критику з боку Брюсселя”, – зауважив він. Коркоран нагадав, що будівництво планується почати в квітні 2018 року, а перші поставки почати в кінці 2019 року.
Раніше Європейський парламент прийняв резолюцію, в якій закликав країни – члени Європейського Союзу не допустити будівництва газопроводу “Північний потік – 2”, а також повністю використовувати транзитний потенціал України, через територію якої щорічно в Європу поставляється близько 40% від загального обсягу російського газу. У той же час, в російському “Газпромі” упевнені, що проект будівництва “Північного потоку – 2” буде реалізований за графіком до кінця 2019 року, а укладання труб почнеться в наступному році.
Проект “Північний потік-2” передбачає будівництво двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубів газу на рік від узбережжя РФ через Балтійське море до Німеччини. “Газпрому” буде належати 50%, BASF, E.ON, Engie, OMV, Shell – по 10% в проекті. Новий трубопровід планується побудувати поруч з “Північним потоком-1”.
“Північний потік” проходить по дну Балтійського моря – від російського Виборга до німецького Грайфсвальда. Він складається з двох ниток довжиною 1224 кілометри з пропускною спроможністю 27,5 мільярда кубометрів газу на рік кожна.
Перша черга газопроводу була запущена 8 листопада 2011 року, друга – в жовтні 2012 року.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас