The Wall Street Journal: ЄС хоче мати "аварійне гальмо", перш ніж давати безвізовий режим новим країнам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

The Wall Street Journal: ЄС хоче мати "аварійне гальмо", перш ніж давати безвізовий режим новим країнам

Світ
441
Водночас із тим, як Європейський Союз розглядає питання про надання безвізового режиму Туреччині та іншим країнам, які не є членами союзу, він також намагається посилити правила.
Міністри внутрішніх справ Європейського Союзу минулого тижня погодили кроки для спрощення видачі віз для таких країн як Туреччина, Україна, Грузія та Косово, які, можливо, отримають безвізовий режим з ЄС вже наприкінці цього року.
Це рішення, котре досі потребує обговорення та затвердження Європейським Парламентом, було прийнято після запиту Франції та Німеччини щодо внесення змін до процедур прийняття таких рішень, які стосуються надання безвізового режиму громадянам Туреччини, країни, кількість населення якої становить близько 80 мільйонів.
У п’ятницю міністри досягли згоди щодо збільшення кількості підстав для призупинення надання безвізового режиму та втілення таких механізмів якомога швидше. Наразі, такі причини включають різке збільшення кількості людей, які перевищують трьохмісячний термін перебування за безвізовим режимом або збільшення кількості необґрунтованих запитів про надання притулку.
Згідно з новим планом, безвізові поїздки також буде призупинено, якщо країни відмовлятимуться приймати назад людей, в тому числі мігрантів, що перетнули кордон, або якщо існуватиме «істотне збільшення ризиків для державної політики або внутрішньої безпеки», йдеться в спільній заяві міністрів, маючи на увазі терористів і організовану злочинність.
Європейська комісія, будучи виконавчим органом, регулярно стежитиме за дотриманням і має право пропонувати призупинення безвізового режиму, якщо, на її думку, країна не дотримується вимог.
“Нам потрібне аварійне гальмо для всіх безвізових країн, щоб переконатися, що лібералізація візового режиму не порушується”, сказав міністр міграції Нідерландів Клаас Дійкхоф, який виступав у якості головуючого на зустрічі.
Міністр внутрішніх справ Франції Bernard Cazeneuve сказав, що “ця захисна міра була дуже важливою для нас”, і що Туреччина отримає безвізовий режим, щойно виконає всі умови.
Велике питання в обговоренні надання безвізового режиму Туреччині, яке ЄС намагається вирішити – це допомога у припиненні потоку мігрантів з Близького Сходу та інших місцевостей. Раніше цього ж місяця, комісія зробила заяву, що Туреччина повинна покласти кінець неправильному застосуванню законів по боротьбі з тероризмом, що призвело до арешту журналістів і вчених, що виступали з відкритою критикою уряду.
Але президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган неодноразово заявляв, що не має наміру змінювати законодавство щодо боротьби з тероризмом, а в п’ятницю парламент Туреччини ухвалив конституційні зміни, що позбавляють імунітету чверть турецьких законодавців.
Тимчасова зміна робить можливим судове переслідування 138 законодавців, в тому числі 50 курдських політиків і 51 політика з найбільшої антиклерикальної опозиційної партії. Вони можуть зіткнутися зі звинуваченнями, які включають підтримку Робочої партії Курдистану, або РПК, і образу президента Ердогана. РПК, яка бореться за курдську автономію на південному сході Туреччини, занесена до списку терористичних організацій Туреччини, ЄС і США.
Турецькі посадові особи кажуть, що при ескалації в результаті терористичних актів, для Туреччини не може бути й мови про перегляд своїх законів по боротьбі з тероризмом, стверджуючи, що ЄС повинен змиритися з цим і рухатися вперед з ускладненням візових вимог до жовтня.
Що стосується інших трьох країн, які сподіваються на безвізовий режим, думки міністрів ЄС розділилися. Країни Центральної та Східної Європи наполягають на наданні безвізового режиму в першу чергу Грузії, перед Туреччиною, а також наполягають на швидких діях щодо України. Косово також слід надати безвізовий режим цього року, заявляють міністри.
Проте пан Бернард Казенеуве заявив, що Франція відмовляється приймати “пакет рішень” і “звичайно ж, не в найближчі тижні і місяці.”
Міністр внутрішніх справ Німеччини Томас де Мезьєр, сказав, що “кожна країна буде оцінюватися окремо, не буде пакету рішень. Я думаю, що було б розумно, приймати рішення тільки після того, як Європейський Парламент схвалить статтю про захисні заходи, не раніше”.
Бельгійський міністр міграції, Тео Франкен, заявив, що будь-яке рішення про безвізовий режим не повинно відкладатися до осені, так як є можливість виникнення чергової кризи цього літа, що спричинить масову міграцію з Сирії та інших країн.
Наразі, ЄС має безвізовий режим з США; Канадою; Австралією; Ізраїлем; більшістю країн Латинської і Центральної Америки; а також усіма балканськими країнами, за винятком Косово.
Valentina Pop,
The Wall Street Journal
Переклад здійснено за підтримки бюро перекладів “Антей”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас